Ανανεώθηκε:

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Γεννηματά, «όχι» από Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Newsroom Newsroom

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» από Γεννηματά, «όχι» από Τσίπρα σε Μητσοτάκη
INTIME NEWS

Άνοιξε ο κύκλος συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον πρωθυπουργό να αναζητά συναινέσεις ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης - Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση Μητσοτάκη λέγοντας ΟΧΙ επί της ουσίας στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη - «Περιμένω να δω την τελική πρόταση γραπτώς», είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι δεν θα βγει λευκός καπνός συναίνεσης με την κυβέρνηση

Πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής (11/10) ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, διήρκεσε μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.INTIME NEWS

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «ναι μεν» είναι πρόθυμος για συναίνεση, αλλά από την άλλη μεριά φοβάται μικροπολιτική εκμετάλλευση των ψήφων των ομογενών από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για «ΟΧΙ» από τον τέως πρωθυπουργό, απλά ο κ. Τσίπρας φρόντισε να το θέσει όσο πιο κομψά - διπλωματικά μπορούσε.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Με μια και μόνο προϋπόθεση :

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε»

Η... παγωμάρα των πρώτων δευτερολέπτων της συνάντησης

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Αλλαγές μικρές», δείχνοντάς του το χώρο.

«Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».

Δείτε το βίντεο:

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του Κυριάκου ΜητσοτάκηINTIME NEWS

«Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ», είπε η κ. Γεννηματά χαιρετώντας τον πρωθυπουργό.

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε εκείνος και παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να την ασπαστεί, για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Πηγές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά, σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Η συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων συναντήσεων

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 16:45 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

Τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει στις 17:30 τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ζητούμενο η συναίνεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται και την ψήφο τους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 εγκύρων ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών.

Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους αστερίσκους του ΚΚΕ που μαζί συμπληρώνουν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει. Καθώς μόνο οι ψήφοι του ΚΙΝ.ΑΛ. (22) από μόνες τους δεν φτάνουν για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει να «αδειάσει» εντελώς ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και το ΚΚΕ.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινός τόπος ως προς την ουσία κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό.

Η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού γιατί πολιτικά πιστώνονται προς τη Νέα Δημοκρατία και όχι τόσο προς το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον ισχυρότερο τυφώνα όλων των εποχών (photo)

Έδεσαν δήμαρχο και τον έσερναν με το αυτοκίνητο (Εικόνες - σοκ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved