ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικητές και χαμένοι στο πολιτικό «χρηματιστήριο» του 2011

Νικητές και χαμένοι στο πολιτικό «χρηματιστήριο» του 2011

Δραματικές και απρόσμενες αλλαγές σημειώθηκαν το 2011 στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς η «απόβαση» του ΔΝΤ λειτούργησε ως καταλύτης, που άλλαξε τα δεδομένα στο «πολιτικό χρηματιστήριο».

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» κάνει μια καταγραφή των χαμένων και των κερδισμένων της χρονιάς, λίγες ημέρες πριν υποδεχθούμε το 2012.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ:

Ο μεγάλος χαμένος

Αναμφισβήτητα, ο μεγάλος χαμένος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Δύο χρόνια μετά την πανηγυρική εκλογή του, το 2009, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να παραιτηθεί, υπό την απειλή των βουλευτών του ότι αν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς, θα τον ανατρέψουν. Από κυρίαρχος του παιχνιδιού, πέρυσι τέτοια περίοδο ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει μια αποδυνάμωση δίχως προηγούμενο, ενώ η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος εξάντλησε τα αποθέματα ανοχής πολλών στελεχών του κόμματός του.

Ζημιές για το Βενιζέλο

Έντονα περιπετειώδης ήταν η φετινή χρονιά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που από το υπουργείο Άμυνας βρέθηκε «στην πραγματική μάχη». Τα δυσάρεστα μέτρα που ανακοίνωσε από τον Ιούνιο και οι τραγικοί του χειρισμοί σε μια σειρά ζητημάτων επισπεύδουν τη φθορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος αναζητά τρόπο να διασφαλίσει τη δημοτικότητά του.

Πολιτικά παροπλισμένοι

Αποδυναμωμένους πολιτικά θα βρει η νέα χρονιά και τους άλλοτε πανίσχυρους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου και στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση. Ο μεν πρώτος απολαμβάνει τους χαμηλούς τόνους που του προσφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα, ενώ ο δεύτερος από υπερσυντονιστής της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, απαντά στις βολές που δέχεται από υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Αποχωρεί ο Πάγκαλος;

Κακή χρονιά ήταν το 2011 και για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ενεπλάκη σε απίστευτους καυγάδες, αποκαλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους «κοπρίτες», ανοίγοντας μέτωπο με τους αγανακτισμένους και εισπράττοντας σειρά αποδοκιμασιών. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Πάγκαλος μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την πολιτική.

Οι επιλογές Παπανδρέου

Χαμένος όμως δεν είναι μόνον ο Γ. Παπανδρέου αλλά και τέσσερα πρόσωπα της απολύτου επιλογής του, που καίτοι το 2009 ανέλαβαν σημαντικά χαρτοφυλάκια, πλέον βρίσκονται εκτός πολιτικού συστήματος. Ο Χ. Παμπούκης, η Τ. Μπιρμπίλη, ο Δ. Δρούτσας και ο Στ. Λαμπρινίδης δεν είναι πλέον πρωταγωνιστές, καίτοι τους δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία.

Η Ντόρα

Μια άλλη χαμένη του 2011 είναι αναμφισβήτητα η Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν βλέπει τη στρατηγική της να δικαιώνεται, με αποτέλεσμα η Δημοκρατική Συμμαχία να φαίνεται ότι δεν θα μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Η Ταχρίρ απομόνωσε τον Αλαβάνο

Άστοχες ήταν και οι επιλογές του Αλέκου Αλαβάνου, που παρά τη γενικότερη άνοδο της Αριστεράς, ο ίδιος δεν ακολουθεί την ίδια πορεία. «Το Κάιρο έχει πλατεία Ταχρίρ και η Αθήνα την πλατεία Συντάγματος», είχε δηλώσει ο κ. Αλαβάνος, με αποτέλεσμα να απομονωθεί πολιτικά από τους συντρόφους του.

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Αντέχει ο Λοβέρδος

Θέση πρωταγωνιστή έχει ήδη λάβει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διατηρεί και αυξάνει τη δημοτικότητά του, παρά τα δύσκολα χαρτοφυλάκια που έχει αναλάβει. Το επόμενο διάστημα ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καίτοι ήδη κερδίζει στις δημοσκοπήσεις.

Έκπληξη ο Κουβέλης

Στους κερδισμένους της χρονιάς όμως συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, είδε σιγά-σιγά τα ποσοστά τόσο του κόμματος όσο και του ιδίου να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να προεξοφλούν ότι θα αποτελέσει την έκπληξη των επόμενων εκλογών.