ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΑΝΑΚΗ - ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Στον αέρα η προανακριτική - Αίτημα εξαίρεσης τριών βουλευτών από τον Τσοβόλα

Υπόθεση Novartis: Στον αέρα η προανακριτική - Αίτημα εξαίρεσης τριών βουλευτών από τον Τσοβόλα
Αγριεύει η πολιτική κόντρα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης.
INTIME NEWS

Προανακριτική Novartis: Στον αέρα η προανακριτική - Εγκλωβίστηκαν στην ρητορική τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντας το όλο ζήτημα από ζήτημα δικαστικής διερεύνησης σε άγρια πολιτική κόντρα χωρίς τέλος -  «Φουντώνει» λοιπόν για τα καλά η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δήλωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης (07/11), ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. - Αίτημα ανάκλησης της απόφασης που έλαβε η Προανακριτική Επιτροπή για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη σύνθεσή της, καταθέτει σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας. 

Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει πέραν από κάθε έλεγχο, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αν η όλη διαδικασία μπει σε ροή συνεχών αναβολών της προανακριτικής.

Οι νέες δηλώσεις Παπαγγελόπουλου βάζουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Την εξαίρεση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis, θα ζητήσει ο πρώην υπουργός.

«Θα ζητήσω την εξαίρεση τριών μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους» δήλωσε χαρκατηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πρόσθεσε ότι «ήδη εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα».

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, σε τοποθέτησή του στον Alpha 98,9, τόνισε πως θα καταθέσει αίτημα και υπόμνημα εξαίρεσης τεσσάρων μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα το αίτημα θα στρέφεται κατά των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ., Θανάση Πλεύρη, Κώστα Καραγκούνη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου, αντίστοιχα.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη, εξ αναβολής συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής και στον απόηχο της απόφασης για την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, από τις εργασίες της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπό το σκεπτικό ότι η παρουσία των δύο βουλευτών στη συγκεκριμένη Επιτροπή εγείρει κίνδυνο ακυρότητας των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά από το προεδρείο της Βουλής να τηρηθεί το γράμμα του Κανονισμού και σημειώνει πως από τη στιγμή που ελήφθη απόφαση για την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σεβαστεί και να μην παραβιάζει θεσμικούς ρόλους που κατανέμονται με ακρίβεια και σαφήνεια από το Σύνταγμα.

Φαίνεται, μάλιστα, πως το προεδρείο της Επιτροπής αναζητά τρόπους, ώστε να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα ένταση, λόγω της παρουσίας των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη στις εργασίες της Επιτροπής, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αποπομπής τους από αυτή.

Τζανακόπουλος: Θεσμική εκτροπή η εξαίρεση - Δεν κάνουμε εξαλλοσύνες

Ωστόσο, όσο κι αν ακούγονται φωνές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει κοινοβουλευτικό «σόου» έντασης στην Προανακριτική για τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν υιοθετεί αυτή τη λογική.

Η Κουμουνδούρου επιμένει στο επιχείρημα περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, όπου έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, το σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Ο μόνος αρμόδιος για να αλλάξει τη σύσταση της επιτροπής είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Ο ίδιος τόνισε πως «το ζήτημα είναι ότι έχουμε θεσμική εκτροπή και παρασυνταγματική λογική που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως «έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγείται σε απόλυτο φιάσκο», λέγοντας ότι «μετά την απόφαση για την Τουλουπάκη, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολιτικό σκάνδαλο».

Ωστόσο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν σταμάτησε εκεί, υποστηρίζοντας ότι για το θέμα αυτό «υπάρχει τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της επιτροπής, αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τη ΝΔ για «αντιπερισπασμό».

«Στη Βουλή εκπροσωπείται η ΝΔ, που έχει αρχηγό. Δεν είναι δυνατό να "νίπτει τας χείρας του" με επιλογές των βουλευτών του στο θέμα της επιτροπής».

Ερωτηθείς, εξάλλου αν θα βγουν έξω από την Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξαλλοσύνες».

Αμανατίδης: Το δίλημμα σκευωρία ή σκάνδαλο είναι στημένο και ψευδές

Στην πολιτική κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis παρενέβη την Τετάρτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Όσο περνά ο καιρός και προχωρά η υπόθεση θα αποκαλύπτεται ότι το δίλημμα σκευωρία ή σκάνδαλο είναι στημένο και ψευδές. Είμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο».

Πρόσθεσε δε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της ενώ επέμεινε πως «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής έχει αποφασίσει από τις 8 Οκτωβρίου 2019 τη συγκρότηση Προανακριτικής για τη Novartis, αλλά εδώ και περίπου ένα μήνα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εξέταση των μαρτύρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο καιρού: Κακοκαιρία την Πέμπτη με καταιγίδες, νοτιάδες και σκόνη από την Αφρική

Αυτοκίνητα από 350 ευρώ - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές