ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Μέχρι 3 βουλευτές από την ομογένεια στο Επικρατείας - Προς το «Ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφος αποδήμων: Μέχρι 3 βουλευτές από την ομογένεια στο Επικρατείας - Προς το «Ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ
Intimenews.gr

Με τη νέα νομοτεχνική ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψηφίους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους.

Νομοτεχνική βελτίωση που αφορά τις υποψηφιότητες των Ελλήνων του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια επικρατείας, κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοτεχνική ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να μπορούν να έχουν μέχρι τρεις υποψηφίους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους, ενώ ένας υποχρεωτικά θα τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, συγκροτείται ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός ή ο οριζόμενός του ως πρόεδρος, καθώς και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και ένας εκπρόσωπος από το Συνήγορο του Πολίτη. Αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

«Προχωρήσαμε σε αυτές τις δύο σημαντικές παρεμβάσεις, παίρνοντας υπόψη τόσο τις τοποθετήσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων και φορέων των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και των κομμάτων, και αντιμετωπίζουμε έτσι και ανησυχίες που εκφράστηκαν», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι «κόβονται» και δεν θα πάρουν τα 700 ευρώ