ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «παράνομη» τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ηχηρό «χαστούκι» στην Τουρκία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «παράνομη» τη συμφωνία με τη Λιβύη
AP Photo

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας - Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το κείμενο της ΕΕ για τις Τουρκικές προκλήσεις:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων

Σαρλ Μισέλ: Πλήρης υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των κρατών, όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως η ΕΕ εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Ο Μισέλ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον με την Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την συνεργασία».