ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Μετέωρα επαρκούν για να σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Τα Μετέωρα επαρκούν για να σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας;
IN TIME

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρέθηκε κοντά στους βράχους των Μετεώρων κατά την περιοδεία του στα Τρίκαλα αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτεί για το τι θα κάνει σε ότι αφορά τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε αποκαλύψει η Φώφη Γεννηματά, θα επισκεπτόταν κάποιο βουνό τις ημέρες των εορτών για να σκεφτεί τι θα πράξει, αλλά λόγω του ότι προέκυψε η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επισκεφθεί τελικά κάποια εξοχή, αφού πρέπει να προετοιμαστεί για την Ουάσιγκτον και θα παραμείνει στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του.

Προς το παρόν, οι βράχοι των Μετεώρων μάλλον δεν καλύπτουν την απαίτηση του κ. Μητσοτάκη που είχε εκφράσει την επιθυμία για την παραμονή του σε κάποιο… βουνό! Εκτός κι αν τελευταία στιγμή αλλάξει το πρόγραμμα του και βρει την ευκαιρία για μια τέτοια επίσκεψη.

Ωστόσο, όλα τα σενάρια, θέλουν τον πρωθυπουργό ήδη να κάνει τις πρώτες σκέψεις ακόμη και να έχει λάβει κατά ορισμένους την σχετική απόφαση για το πρόσωπο, το οποίο θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της πολιτείας και φυσικά το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό!

Το ερώτημα που τίθεται και από στελέχη που προέρχονται από την κυβερνητική παράταξη είναι, αν τελικά το πρόσωπο που θα προταθεί θα είναι πολιτικό και αν προέρχεται, σε αυτή την περίπτωση, από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ή ευρύτερα από το χώρο της Κεντροαριστεράς σύμφωνα με την παράδοση που κρατείται, ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος Δημοκρατίας να εναλλάσσεται ο φορέας από τον οποίο προέρχεται κάθε φορά που αλλάζει και ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου.

Θεωρητικώς στην παρούσα φάση, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου να είναι πρόσωπο αμιγώς πολιτικό που να μπορεί να βασιστεί πάνω του και να είναι σε θέση να μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις έχοντας γνώσεις του διεθνούς status και των διεθνών κανόνων, όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ιδίως τώρα με την κρίση με την Τουρκία. Είναι ενδεικτική η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη που δείχνει την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος, φωτογραφίζοντας κατά πως ερμηνεύεται τον σημερινό Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε πει για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να γνωρίζει τα στοιχειώδη: «Να γνωρίζει τι εστί αιγιαλίτις ζώνη».

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του κι ελάχιστοι πραγματικά γνωρίζουν τις πραγματικές του προθέσεις. Τα διάφορα ονόματα που ακούστηκαν στο παρελθόν ήταν μάλλον προϊόν σεναρίου και σε κάθε περίπτωση «διαρροές», με στόχο τα συγκεκριμένα ονόματα να καούν έπειτα από την ανάγνωση της Κοινής Γνώμης και το πώς τα εισέπραξαν τα ονόματα αυτά.

Αν λάβουμε υπόψη μας, τις αναφορές του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει πολιτικό πρόσωπο, για να εκπροσωπεί τη χώρα την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για το ίδιο θέμα ανέπτυξε το εξής σκεπτικό: «Η συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβάλλεται από το ίδιο το σύνταγμα. Γι' αυτό αναζητήστε σε άλλα κόμματα όσους δεν επιδιώκουν τη συναίνεση. Εμείς θα προτείνουμε πρόσωπα που μπορούν να συγκεντρώσουν αυτή τη συναίνεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρινίζει, αν το πρόσωπο αυτό που θα συγκεντρώνει την μέγιστη δυνατή συναίνεση, θα προέρχεται από το χώρο της πολιτικής. Μπορεί να προέρχεται και από άλλον κοινωνικό ή επαγγελματικό χώρο και όχι μόνο από τον πολιτικό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο υποψήφιος που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, για να έχει ευρύτερη αποδοχή εξυπακούεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος δεν θα προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Δηλαδή, περιορίζονται οι πιθανότητες να είναι οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο Κώστας Καραμανλής υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αυτό λέει η λογική. Αλλά επειδή στην Πολιτική η λογική δεν υπάρχει, παρά μόνο η σκοπιμότητα, το πρόσωπο που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να είναι κάποια από τα κορυφαία στελέχη και πρώην πρωθυπουργοί, ή ακόμη και ο νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο σημερινός Πρόεδρος, άλλωστε, διαθέτει αρκετά πολιτικά ερείσματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν υπήρξε κακός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν προκάλεσε πολιτική κρίση και, αντίθετα, βοήθησε τη χώρα, ιδίως την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν κινδύνευσε να τεθεί εκτός της ευρωζώνης.

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν κατά περιόδους, όπως της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη ή της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου ή της κυρίας Σακελλαροπούλου, ήταν στο πλαίσιο των όσων είχαν διαρρεύσει για επιλογή γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας.

Θα ήθελε, φυσικά, ο πρωθυπουργός να δείξει ότι αλλάζει την εικόνα που για χρόνια έχει συνηθίσει ο Ελληνικός λαός και να τοποθετήσει γυναίκα στο Προεδρικό Μέγαρο, το θέμα είναι πως οι «καραμπόλες» είναι τέτοιες στο παρασκήνιο που μπορεί και να μην του βγει.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020 - gsis.gr: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε

Σχετικές ειδήσεις