ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στόχος μας να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

Τσίπρας: Στόχος μας να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης

Στις 14 -17 Μαΐου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή, πολύωρη, πρώτη συνεδρίαση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συγκρότηση του ΠΣ ως «ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως το πρώτο βήμα σε αυτή την πορεία ήταν η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το δεύτερο η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και το τρίτο είναι, σήμερα, η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις μετεκλογικά και στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της Δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δε θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία, αλλά θα μας γυρίσει πίσω». «Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», είπε, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ ήρθε στην εξουσία εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία». «Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σε αυτά», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους στόχους του κόμματος το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα την ανάγκη να ολοκληρωθεί η «προγραμματική ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, τη κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι σε αυτά τα σημεία πρέπει να αναζητηθεί «η νέα πολιτική ενότητα».

«Έχουμε το νέο "εμείς", όπως αυτό αποτυπώθηκε στη Διακήρυξή μας. Τώρα χρειάζεται η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης ενέκρινε ένα σχέδιο 7 σημείων».

Αναλυτικά, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει:

1. Τον στόχο του νέου εγχειρήματος που είναι η «η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς». Αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας» και «να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».

2. Τη θέση του κόμματος ότι «η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

3. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο «θα πραγματοποιηθεί 14-17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα».

4. Ότι οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι μέχρι τις αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.

5. Η σημείωση ότι «το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό».

6. Τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και την διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.

7. Την εντατικοποίηση το επόμενο διάστημα της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της Διακήρυξης. Να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος με την αξιοποίηση του isyriza.gr και με δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν η Έφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης, ενώ αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Κάθε δέκα λεπτά θα περνούν αστυνομικοί από κάθε γειτονιά

Καιρός: Αυτές τις περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Ανατροπή τα Χριστούγεννα

Σχετικές ειδήσεις