ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα του Μητσοτάκη

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα του Μητσοτάκη
INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η «προεδρολογία», δηλαδή η συζήτηση για το όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για επόμενο πρώτο πολίτη της χώρας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την επιλογή του μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ήτοι, μετά τις 22 Ιανουαρίου, και πριν τις 24. Άτομα κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύουν στο Newsbomb.gr πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επηρεαστεί από την ονοματολογία και πως ο ίδιος φαίνεται να έχει κατασταλάξει.

Όνομα λοιπόν μπορεί να μην γνωρίζουμε, ωστόσο, αυτό που ξέρουμε και έχει εκφραστεί από κυβερνητικά χείλη είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου «τα κόμματα να δυσκολευτούν να ερμηνεύσουν την άρνησή τους να τον ψηφίσουν», όπως έχουν πει πολλάκις, στελέχη της κυβέρνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες συνθέτουν μία εικόνα η οποία θέλει πρόσωπο με πολιτικό αισθητήριο με την ευρύτερη έννοια του όρου, κατά πάσα πιθανότητα από την κεντροαριστερά και μάλλον άνδρα.

Σε αυτήν την κατηγορία, με πιο γενική ματιά, βρίσκουμε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 6+1 ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται ψηλά στην λίστα του πρωθυπουργού. Κάθε ένα από αυτά συγκεντρώνει θετικά κι αρνητικά και προκρίνεται για διαφορετικούς λόγους.

Η λίστα λοιπόν περιλαμβάνει ονόματα από αυτό του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του άλλοτε προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, ακόμα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί μία προσωπικότητα που συγκεντρώνει πιθανότητες, με τον νυν πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο να βλέπει όσο περνούν οι μέρες το προεδρικό μέγαρο να απομακρύνεται.

Από την άλλη, οι λάτρεις των πιθανοτήτων τοποθετούν ακόμη στην συζήτηση την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη, ενώ την συζήτηση τροφοδότησε και η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε και τις δύο «άξιες» για τον προεδρικό θώκο. Στο γκρουπ των γυναικών εσχάτως μπαίνει και η Ιωάννα Καρυστιανή, συγγραφέας, προερχόμενη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και με αντιδικτατορική δράση.

Ωστόσο, επειδή τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, μία παράλληλη ονοματολογία αναπτύσσεται και για τις λεγόμενες εκπλήξεις, αφού όπως λένε ορισμένοι δημοσιολογούντες, «τα ονόματα που λέγονται, λέγονται για να καίγονται». Εκεί το τοπίο είναι θολό, ενώ και από την κυβέρνηση τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ονοματολογίας συνέχεια λοιπόν, μιας και ο χρόνος λιγοστεύει. Άλλωστε το χρονικό περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός μέχρι να μας αποκαλύψει την επιλογή του δεν μπορεί να πάει πέρα από τις 13 Φεβρουαρίου, καθώς τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπερψήφισή του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η κόρη του γνωστού Έλληνα ηθοποιού που συνελήφθη στο Κουκάκι (pics)

Σχετικές ειδήσεις