ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες συναντήσεις Παπαδήμου για τα εργασιακά

Κρίσιμες συναντήσεις Παπαδήμου για τα εργασιακά

Οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ).

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης, «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό».

Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αίτημα που κάνει σαφές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Η ΓΣΕΕ προσέρχεται στη συνάντηση με τη θέση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους.

Κατά τη συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της «τρόικας».

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.