ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου

Α. Σαμαράς: Εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου

«Εμείς έχουμε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, χαράσσοντας την «κόκκινη γραμμή» της ΝΔ λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικας.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, πρόθεσή της ΝΔ είναι να διευκολύνει την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το συντομότερο δυνατόν, με την ολοκλήρωση του «κουρέματος» και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

«Με τη νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε και να διορθώσουμε όλα τα λάθη που έγιναν, παλαιότερα και πρόσφατα: Θα ξεκαθαρίσουμε και θα συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε την επόμενη τριετία: για να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδωσαν τα αντίθετα αποτελέσματα με αποτέλεσμα, παρά τα μέτρα, και τα πρόσθετα μέτρα και τα επί πλέον μέτρα, το έλλειμμα του 2011 να φαίνεται ότι αυξήθηκε αντί να μειωθεί!

Ό,τι δεν λειτούργησε πρέπει να τροποποιηθεί

«Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε. Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Και σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί», επανέλαβε ο αρχηγός της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τώρα μας ζητούν νέα μείωση! Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Δεν είναι ένας μήνας που ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό. Και τώρα, πριν δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα, ζητούν και τρίτη μείωση των επικουρικών. Κι αύριο ίσως και τέταρτη και πέμπτη... Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων - επικουρικών και κύριων – πρέπει να το δούμε συνολικά, κυρίως αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους. Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Για απελευθέρωση επαγγελμάτων

«Για την απελευθέρωση των φορτηγών, έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα η προθεσμία εφαρμογής του προτείνεται να συντομευθεί. Αλλά οι προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί τότε, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και κάποιες πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί. Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες – και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη», σημείωσε αναφορικά με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, εκφράζοντας την πρόθεσή του να βοηθήσει την κυβέρνηση Παπαδήμου να πετύχει.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε «τα πάντα» ως προϋποθέσεις

«Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και υπάρχουν και πράγματα στα οποία δικαίως διαφωνήσαμε και διαφωνούμε», το μήνυμά του προς όσους πιέζουν τη ΝΔ να δεχθεί διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπάρχοντος σχήματος εξαπολύοντας πυρά προς ΠΑΣΟΚ και Αριστερά: «Δεν δεχόμαστε τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αναζητούμε έναν άλλο δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση. Με ανάκαμψη. Όχι με περισσότερη ύφεση. Κρατάμε το δικαίωμα να αλλάξουμε πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερινής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία».

Εκλογές στα τέλη Μαρτίου

«Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου», διεμήνυσε, τονίζοντας πως δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις, λέγοντας «Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι! Εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε. Και τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε στο ακέραιο. Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιγνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε».

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε εκ νέου πως η ΝΔ είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και πως ούτε όρους βάζει, ούτε ανταλλάγματα ζητά, παρά να μείνουν όλοι συγκεντρωμένοι στους στόχους «που όλοι μαζί θέσαμε κι αποδεχθήκαμε. Τίποτε λιγότερο. Τίποτε περισσότερο».

«Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για την κυβέρνηση που θα τον βγάλει από την κρίση. Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.