ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας

Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας
ASSOCIATED PRESS

Επιστολή στήριξης προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, απέστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεσων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ο Μάικ Πομπέο έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι στην επίμαχη επιστολή ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, στην επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μια κίνηση που όπως εξήγησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Τι αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η επιστολή του Μάικ Πομπέο επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται «στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».

Στην εν λόγω επιστολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γράφει στον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Υπογραμμίζεται δε, η «εξαιρετική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Μάικ Πομπέοπροσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στον Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει:

«Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Από το παραλήρημα Ερντογάν στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν – Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις

Σχετικές ειδήσεις