ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Στις 10:30 εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Στις 10:30 εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
INTIME NEWS

Σήμερα στις 10:30 η Βουλή εκλέγει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θα εκλεγεί σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία 264 με 265 ψήφων. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Πώς ο πρωθυπουργός κατέληξε στην κυρία Σακελλαροπούλου

Παλαιός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν παρών κατά την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2016 στην εσωκομματική διαδικασία, θυμάται τη στάση του πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία για τον Προκόπη Παυλόπουλο ως μια εξαιρετικά σημαντική πράξη διαφοροποίησής του.

Διότι, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είχε δείξει τις προθέσεις του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά, η διαφοροποίησή του, όμως, στην προεδρική ψηφοφορία, με μια ρητορική υπέρ των μεταρρυθμίσεων, κατά του πελατειακού κράτους και υπέρ της ασφάλειας και της Ευρώπης, του προσέδωσε ηγετικά χαρακτηριστικά. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης έγινε «διακριτή οντότητα» στον εσωκομματικό χάρτη της ΝΔ. Στους μήνες που ακολούθησαν, χάραξε μια πορεία συμβατή με την τότε ανακοίνωσή του, ενώ ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που τότε είχαν στηρίξει την πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ενάντια στην κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου που τότε αποφάσιζε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Μερικά χρόνια μετά και ενώ πολλά είχαν αλλάξει, ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να επιλέξει τι θα πράξει με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου συζητήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο και ένας από τους εισηγητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εικόνα για την πορεία της ανωτάτης δικαστικού και ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο της και την κοινωνική της παρουσία. Ωστόσο μεσολάβησαν πολλές άλλες συζητήσεις και έπεσαν και πολλά ακόμα ονόματα στο τραπέζι μέχρι να καταλήξει στο πρόσωπό της.

Ρόλο στην τελική επιλογή του πρωθυπουργού έπαιξε το γεγονός ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το Κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα, και -όπως αποδείχτηκε κιόλας- θα τπερψηφιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να πήρε την τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει για ΠτΔ, σε δείπνο που είχαν στο σπίτι του στο Λυκαβηττό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στο δρομολόγιο από Λάρισα για Θεσσαλονίκη: Δείτε τι έγινε μέσα στις τουαλέτες (pics)

Σχετικές ειδήσεις