ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Άλλαζετε τον εκλογικό νόμο γιατί θέλετε κάλπες - Επιμένετε στο ρουσφέτι και τη διαπλοκή

Τσίπρας: Άλλαζετε τον εκλογικό νόμο γιατί θέλετε κάλπες - Επιμένετε στο ρουσφέτι και τη διαπλοκή

Δριμύτατη επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο - Έκανε λόγο για απαξίωση της πολιτικής και προέβλεψε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει από τη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το νέο εκλογικό νόμο, λόγω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ θα μπορούσε να ζητήσει τη μετάθεση της συζήτησης.

«Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητά την μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει την άμεση αντιπαράθεση.

«Για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου και τις προγραμματικές συγκλίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις συνταγές του χθες, στις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Επιμένετε στις συνταγές του χθες, στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Σε ένα σύστημα που γεννά όλες μαζί τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Τη φαυλότητα, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και κυρίως ένα σύστημα που δε σέβεται την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου».

«Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες διακηρύσσατε τη μεγάλη αξία της ισοτιμίας της ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού», συνέχισε, εκτιμώντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί απαξίωση της πολιτικής.

«Αρνηθήκατε τη πρότασή μας να δώσουμε σε όλους όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες, γιατί δήθεν αυτό που σας έκοπτε ήταν η ισοτιμία της ψήφου τους. Η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί».

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% «κερδίζει» μπόνους 20 εδρών, ενώ για κάθε μισό ποσοστό εξασφαλίζει μια έδρα.

«Ταβάνι» είναι το μπόνους των 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40%.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, στηρίζουν μόνο η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, δεν αναμένεται τις απαραίτητες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και κατά συνέπεια οι επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: