ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κατά Σαμαρά αδυναμίες της κυβέρνησης

Οι κατά Σαμαρά αδυναμίες της κυβέρνησης

Συγκεκριμένες αδυναμίες στο έργο της μεταβατικής φαίνεται πως διαπιστώνει ο Αντώνης Σαμαράς, που στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος, έκανε λόγο για έλλειψη συστηματικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα των επικουρικών, το οποίο δεν θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, παρά την αρχική προετοιμασία.

Η ΝΔ μετά τη χθεσινή εισαγωγική τοποθέτηση Σαμαρά, είναι σε τροχιά εκλογών αφού ο πρόεδρος της ΝΔ όρισε σαφές χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως μπορούν να γίνουν έως και τα τέλη Μαρτίου.

Ήρεμη δύναμη η ΝΔ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της παράταξης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που υιοθετώντας για μια ακόμη φορά χαμηλότερο προφίλ, πρότεινε να αποφεύγουν την εκπομπή οξύτητας και να προτιμήσουν στο εξής να δίνουν την εντύπωση της «ήρεμης δύναμης».

Κοινός τόπος ήταν πως η ΝΔ πρέπει να στοχεύσει στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας, κάτι που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι και ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό, που θα κορυφωθεί με μια νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, στο τέλος αυτού του διαστήματος.

Βασικό σημείο της ρητορικής των «γαλάζιων» στελεχών είναι πως, ως κυβέρνηση, η ΝΔ θα προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις και στην αποκατάσταση κραυγαλέων αδικιών, όπως το ψαλίδι των χαμηλών συντάξεων.

«Εμείς έχουμε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων», ξεκαθάρισε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, χαράσσοντας την «κόκκινη γραμμή» της ΝΔ λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε «τα πάντα» ως προϋποθέσεις

Ο αρχηγός της ΝΔ, ξεκαθάρισε πάντως χθες με τον πιο σαφή τρόπο πως η ΝΔ δεν προτίθεται να υποκύψει σε εκβιασμούς ως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά ότι θα στηρίξει με όλη του τη δύναμη τη μεταβατική, μένοντας πιστός στην αρχική συμφωνία.

«Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και υπάρχουν και πράγματα στα οποία δικαίως διαφωνήσαμε και διαφωνούμε», το μήνυμά του προς όσους πιέζουν τη ΝΔ να δεχθεί διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπάρχοντος σχήματος εξαπολύοντας πυρά προς ΠΑΣΟΚ και Αριστερά.