ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό με κρίσιμο πολυνομοσχέδιο

Υπουργικό με κρίσιμο πολυνομοσχέδιο

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις που απαιτεί η τρόικα.

Η δημιουργία εταιρειών δικηγόρων, η κατά έξι μήνες ταχύτερη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών και οι αλλαγές στα ταξί, είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που τελικά «κόπηκαν» από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν στην αλλαγή του χρόνου.

Στο φορολογικό πεδίο εκκρεμεί η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις ή εναλλακτικά με μηδενικές ή πολύ χαμηλές προσαυξήσεις.

Αναλυτικότερα οι ρυθμίσεις που θα συζητηθούν είναι:

-Τεκμήρια: επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα προσδιορίζονται στο εξής τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ για τους επιτηδευματίες. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία όπως η περιοχή, ο πληθυσμός και τα έτη όπου αυτοί δραστηριοποιούνται, το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων, οι δαπάνες, τα περιθώρια κέρδους αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι (π.χ. υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κ.λπ.).

-Εκπτώσεις έως 90% στις δόσεις των οφειλετών: κατεβαίνει το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας ρύθμισης για όσους κάνουν (ή έχουν ήδη κάνει) ρύθμιση χρεών, στα 100 ευρώ τον μήνα αντί 500 και 1.000 που ίσχυε. Θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 60 δόσεις, αν και υπάρχουν εισηγήσεις να φτάσουν στις 100.

Με τη ρύθμιση θα έχουν έκπτωση αναλόγως πώς θα πληρώσουν.

· με εφάπαξ εξόφληση απαλλάσσονται κατά 100% των προσαυξήσεων.

· για 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.

· για 13 έως 24 δόσεις διαγράφεται το 75%.

· για 25 έως 36 δόσεις διαγράφεται το 60%.

· για 37 έως 48 δόσεις διαγράφεται το 45%.

· για 49 δόσεις και άνω διαγράφεται το 25%.

-Διευκολύνσεις πληρωμής για όσους έχουν ακίνητο: θα μπορεί να χορηγείται φορολογική ενημερότητα εφόσον ο οφειλέτης θέλει να πουλήσει ακίνητο, με τη δέσμευση πως θα εξοφλήσει το δημόσιο από τα έσοδα. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.

-Εισπρακτικές εταιρείες: Δημόσιο, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία δύνανται να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες το «κυνήγι» (ή την «ενημέρωση») των οφειλετών τους για τις οφειλές και τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών τους.

-Πτωχευτικός Κώδικας: Η συζήτηση αίτησης για κήρυξη πτώχευσης είναι απαράδεκτη εάν το αργότερο σε 20 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο δεν κοινοποιηθεί αντίγραφο στη Δ.Ο.Υ. (καθώς και στη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ) εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του τελωνείου αποστέλλει στον γραμματέα των πτωχεύσεων αναγγελία των βεβαιωμένων απαιτήσεων του Δημοσίου.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορούν τα φορτηγά και τους δικηγόρους, ρυθμίζονται θέματα Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών στο Δημόσιο, χρεών - δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης δήμων, ενώ καταργούνται και περιττές επιδόσεις κατασχετηρίων σε περιπτώσεις πλειστηριασμών.