ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Vive la France»: Η επιστροφή του Μητσοτάκη στη συμμαχία με τη Γαλλία

«Vive la France»: Η επιστροφή του Μητσοτάκη στη συμμαχία με τη Γαλλία

«Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία» επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει πλέον να κάνει πράξη το παλιό σύνθημα του ’74, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών και να κτίσει πάνω στις διαφορές ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο τη νέα του ευρωπαϊκή συμμαχία. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταβαίνει στη Γαλλία στις 29 του μήνα , για δεύτερη φορά μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, δείχνει πολύ καθαρά την πολιτική του προτίμηση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και παίρνει διακριτικά αποστάσεις από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε το στίγμα της την προηγούμενη χρονική περίοδο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας από σφοδρός επικριτής της εξελίχθηκε στη συνέχεια ένθερμος υποστηρικτής της.

Άλλωστε, η περίοδος αυτή κατά τον πρωθυπουργό έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έτσι με παίρνοντας αποστάσεις του από το Βερολίνο θέλει να εμφανιστεί πιο κοντά στη Γαλλία, που με αφορμή την κρίση με την Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πολύ περισσότερο από τη Γερμανία.

Για αυτό και προφανώς η γερμανική κυβέρνηση, επειδή έχει αντιληφθεί το άνοιγμα του Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσε μετά από μεγάλο δισταγμό να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό με την απόφαση της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τον παράνομο χαρακτήρα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Την ίδια ώρα όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεχόταν τα καθρεφτάκια ως δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στη Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλοντας να αναδειχθεί ο ίδιος σε γεωπολιτικό παίκτη και να αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης, μετά την πολιτική κατάρρευση όπως εκτιμά της κ. Μέρκελ , τείνει απλόχερα το χέρι του στην Ελλάδα, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό, σεβόμενος τις θέσεις της χώρας μας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Μάλιστα, ο κ. Μακρόν στέλνει αύριο Τρίτη, Νότια της Κρήτης, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ», το οποίο θα συνοδεύεται από τη φρεγάτα « Σπέτσαι» και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με άλλα πλοία συμμαχικών δυνάμεων για συνεκπαίδευση στην περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή ως ομπρέλα ναυτικής προστασίας κόντρα στις αμφισβητήσεις της Άγκυρας, που επιζητεί ένα διαφορετικό status quo σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ήδη το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», κάτι που αποδεικνύει περαιτέρω τις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο εκτός, από το διπλωματικό.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr