ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ποδόσφαιρο: Αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα, διακόπτω τo πρωτάθλημα

Μητσοτάκης για ποδόσφαιρο: Αν συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα, διακόπτω τo πρωτάθλημα

«Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Super League γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα», προειδοποίησε από τη Βουλή τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και όσους «δυναμιτίζουν το κλίμα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα, το απόγευμα της Πέμπτης (30/01), κάλεσε τους υπεύθυνους των ομάδων να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία ώστε να υπάρξει συνεννόηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και τα σχέδια της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Νωρίτερα, ανέφερε ότι κάποιοι «επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία και να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα» και προειδοποίησε όσους «δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους»

«Η κυβέρνηση και η Βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία», τόνισε.

Δείτε την παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα

«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

«Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

«Υπάρχει όμως και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγήτο η ΝΔ με διαφορά διπλασσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική»

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα» είπε ο. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα».

«Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη;» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

«Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αποπομπή του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρή Ζαγοράκη, ο κ Μητσοτάκης είπε: «Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός».

«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία» υπογράμμισε.

«Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία» σημείωσε.

«Προχωράμε στην ανασύνταξη του αθλήματος»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης οτι αύτη είναι μία ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος» σημείωσε, τονίζοντας ότι «αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».

«Θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά και όταν μας επισκεφτούν οι ιθύνοντες της UEFA και FIFA να πούμε πολλά περισσότερα από την επόμενη εβδομάδα. Αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «οι συνένοχοι σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους».

Αντιπαράθεση και για τις ΗΠΑ

Αναφορικά με το διακύβευμα στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα».

«Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα», συνέχισε.

«Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;».

Η επιστολή Πομπέο

Μιλώντας για την επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο, τόνισε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γράφει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

«Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε».

«Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραμένει απρόβλεπτος και αναξιόπιστος και κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία. Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον».

Τέλος, κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αλλάξει την απόφασή του και, αντί να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση υπέρ. «Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος» είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε υπεύθυνος για το χάος στο ποδόσφαιρο

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις: Στους δρόμους σύσσωμος ο ΠΑΟΚ (photos&video)