ΕΘΝΙΚΑ

ΤΩΡΑ: Το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Το παρακολουθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

ΤΩΡΑ: Το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Το παρακολουθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό - Επικίνδυνη κλιμάκωση 

Ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων φαίνεται πως αποφάσισαν οι Τούρκοι να κλιμακώσουν την ένταση με την Ελλάδα.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/01) έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυξημένη ετοιμότητα, με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να αποπλέει από την Κάρπαθο όπου βρισκόταν και να κινείται με ρότα προς το τουρκικό ερευνητικό.

Το Oruc Reis, βρισκόταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Προς το παρόν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η πορεία του Oruc Reis θεωρείται «αβλαβής διέλευση». Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε κίνηση των Τούρκων.

Η Τουρκία είχε βγάλει σχετική NAVTEX για τις έρευνες που θα έκανε στην περιοχή. Κινήθηκε δυτικότερα κι έχει εισέλθει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να 'χει διαταχθεί ο απόπλους της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ από την Κάρπαθο.

Στην Αθήνα ανησυχούν γιατί η Άγκυρα επανειλημμένως έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις και έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση.

ΓΕΕΘΑ στο Newsbomb.gr: «Αβλαβής» η διέλευση του Oruc Reis

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι όντως το Oruc Reis έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού», επισημαίνει.

Σε ερώτηση αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμική πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.

«Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα», επεσήμανε το ΓΕΕΘΑ στο Newsbomb.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πέθανε ο Φώτης Ντούλος - Το αινιγματικό σημείωμα στο σπίτι του

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις