ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβιβασμός στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Τσίπρας θα δώσει το νέο όνομα στο κόμμα, χωρίς δημοψήφισμα

Συμβιβασμός στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Τσίπρας θα δώσει το νέο όνομα στο κόμμα, χωρίς δημοψήφισμα

Ο οδικός χάρτης για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα, ενώ τέθηκε και το ζήτημα του τίτλου του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στις αρχές Απριλίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

Εξάλλου, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.

Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις, στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο, αποφασίστηκε να προταθεί συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23/2 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.

Όσον αφορά τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια, όπως αναφέρουν οι κομματικές πηγές, «να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές», ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι αφού πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Τέλος, η συνεδρίαση της ΠΓ θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη, στις 12 και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.