ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: 10 Μαρτίου θα δώσω τις ηχογραφήσεις - Ο Ντάισελμπλουμ ήταν ορτινάντσα του Σόιμπλε

Βαρουφάκης: 10 Μαρτίου θα δώσω τις ηχογραφήσεις - Ο Ντάισελμπλουμ ήταν ορτινάντσα του Σόιμπλε
INTIME NEWS

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παραχώρησε στον Παύλο Τσίμα και την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», το βράδυ της Πέμπτης, την πρώτη του συνέντευξη μετά τις δηλώσεις πως θα δημοσιοποιήσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες τού Eurogroup, από το δραματικό α’ εξάμηνο του 2015.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, επανέλαβε πως τον άλλο μήνα, στις 10 Μαρτίου, θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων που ανέφερε πως έκανε, το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για δύο λόγους.

«Ο ένας είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Στην συνέντευξή του χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «βαθιά μνημονιακό κόμμα», ενώ έκανε επίθεση στον Σόιμπλε, τον οποίο ανέφερε πως έχει στις ηχογραφήσεις να λέει πως τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα «τα ήθελε για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας».

Ο Ντάισελμπλουμ ήταν ορτινάντσα του Σόιμπλε

Οργισμένος με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Καταρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Έτσι ήθελε να δείχνει αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει θα τα υπογράψεις όλα τώρα. Τόλμησε και μου είπε: ‘’Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες’’!

Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και το Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε αλλά μερικούς μήνες αργότερα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Λένε ανοησίες για μένα στο ΣΥΡΙΖΑ και θα το καταλάβουν στις 10 το Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά. Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει.

Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους».

Για κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις σπιτιών: «Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει. Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει. Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν».

Για τα πλεονάσματα επί Τσίπρα: «Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν ήμασταν φίλοι. Ήρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεωκοπίας. Αν δεν είχε χρεοκοπήσει η Ελλάδα, εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδες μήνυμα σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα (pics)

Σχετικές ειδήσεις