ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θέλουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ

Τι θέλουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ

Ξεκινάει από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης του κρίσιμου Εθνικού Συμβουλίου.

Αναμένεται όλοι να τοποθετηθούν επί των κρίσιμων θεμάτων που έχουν ανοίξει, όπως η πρόταση για διαρχία, ο χρόνος των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και η ιδεολογική πλατφόρμα με την οποία θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Ανδρέας Λοβέρδος

Θεωρείται ο επικεφαλής των «μεταρρυθμιστών» μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι της άποψης ότι χρειάζεται ένα νέο Κίνημα του 1909, με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις βαθιές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κοινωνία για να μπορέσει να αναπτυχθεί σύντομα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τον τελευταίο καιρό έχει πάρει προβάδισμα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του επόμενου αρχηγού. Διαφωνεί με τη διαρχία και θέλει εσωκομματικές εκλογές άμεσα.

Άννα Διαμαντοπούλου

Η ίδια διαφωνεί με την διαρχία και με το σενάριο που θέλει τις εσωκομματικές εκλογές μετά τις εθνικές. Ωστόσο, λόγω χαρακτήρα, ίσως να μην συγκρουστεί με το παπανδρεϊκό μπλοκ. Είναι βασικό μέλος της ομάδας των «μεταρρυθμιστών».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είναι ένα ερωτηματικό. Νιώθει στριμωγμένος μεν, όμως έχει μια ισχυρή ομάδα μεταξύ των βουλευτών που τον στηρίζουν και στους οποίους ποντάρει πολλά. Πρόκειται να υπερασπιστεί τις επιλογές του και θα προσπαθήσει τη δύσκολη θέση του υπουργού Οικονομικών να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Δεν είναι «καθαρό» αν διαφωνεί με τη διαρχία, αφού από τη μια εμφανίζεται να μη δέχεται δαχτυλίδι και από την άλλη να διαπραγματεύεται τους όρους που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Είναι ο σκληρός της εσωκομματικής μάχης. Αμφισβητεί συνεχώς τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλει να τον δει να αποχωρεί άμεσα και να ξεκινήσει η κούρσα. Παρά το γεγονός ότι τον στήριξε σε όλες τις μάχες την τελευταία διετία, τώρα έχει γίνει ο πιο μεγάλος πονοκέφαλος. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πολιτική πρόταση των «μεταρρυθμιστών».

Δημήτρης Ρέππας

Ο ενωτικός ρόλος που θα προσπαθήσει να παίξει ίσως σώσει το ΠΑΣΟΚ. Η ομάδα των «τριών» όμως δεν τον εμπιστεύεται. Έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επισημαίνει πάντα την ανάγκη της ύπαρξης κοινωνικού κράτους και εκφράζει τους «κοινωνιστές» του κόμματος. Για πολλούς είναι η παλαιοκομματική φωνή στην Ιπποκράτους, για άλλους παράγοντας σταθερότητας.