ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη ζητά ο Παπαδήμος

Στήριξη ζητά ο Παπαδήμος

Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος εν όψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού εσωτερικού μετώπου προκειμένου να προχωρήσουν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς το επόμενο δίμηνο αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό για τη χώρα.

Η αρχή γίνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, μια συνάντηση που είχε «κλειδώσει» εδώ και μέρες.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντιούνται οι δύο άνδρες μέσα σε δύο εβδομάδες –η πρώτη συνάντηση είχε γίνει προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Σαμαρά για στήριξη στις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να οριοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι συναντήσεις του κ. Παπαδήμου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι πιστωτές ζητούν νέα μέτρα για να εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση ως το 2015 με το μεγάλο πακέτο των 89 δισ. ευρώ, δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας και τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, είναι οι δύο τομείς που θα αποδειχθούν τεστ αντοχής για την κυβέρνηση.