ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα νέα μέτρα φέρνουν ρήξη

Τα νέα μέτρα φέρνουν ρήξη

«Όχι σε νέα μέτρα το 2012», λέει η ΝΔ, όπως προκύπτει μετά από σύσκεψη στελεχών της, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, το πρωί στη Συγγρού, με το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να αφήνει πια σαφώς αιχμές κατά της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, θεωρώντας πως υπερβαίνει τις αρμοδιότητες για τις οποίες ορίστηκε.

Λίγο πριν την έλευση της τριμερούς στη χώρα μας, επιτελικά στελέχη της ΝΔ, τονίζουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση οφείλει να περιοριστεί στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το Πολυνομοσχέδιο. Για τις επικουρικές συντάξεις η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Για τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, στη Συγγρού επιμένουν πως κατ' αρχήν πρόκειται για θέμα των κοινωνικών εταίρων, εκτιμούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με τη φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές και υποστηρίζουν, ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, «χωρίς να αγγιχθούν οι μισθοί».

Αμφισβητούν ευθέως την κυβέρνηση

Η ΝΔ αμφιβάλλει, γενικότερα, το ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την Τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

«Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της Τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν», το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους της παράταξης, υπονοώντας πως η μεταβατική κυβέρνηση –και προφανώς ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος- προτάσσουν τη δική τους ατζέντας, από εκείνη της τριμερούς.

Στη σύσκεψη, μετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Μουρμούρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης.