ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Στον Έβρο με την ηγεσία της Ευρώπης ο Μητσοτάκης - Παίρνουν θέση Βρυξέλλες και ΗΠΑ

Μεταναστευτικό: Στον Έβρο με την ηγεσία της Ευρώπης ο Μητσοτάκης - Παίρνουν θέση Βρυξέλλες και ΗΠΑ
In Τime

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.

Τα πρώτα «θετικά» αποτελέσματα φαίνεται πως φέρνει το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για γνωστοποίηση στους εταίρους μας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι ισχυρές πιέσεις που άσκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προς την ευρωπαϊκή ηγεσία και εν γένει τη διεθνή κοινότητα για να πάψουν να αποστρέφουν το βλέμμα της στην ασύμμετρη απειλή με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, δείχνουν να... ξυπνουν την Ευρώπη και να ενεργοποιούν τη σύμμαχο Αμερική.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ξένους ηγέτες, ενώ, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, οι εκπρόσωποι όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας σε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες της και για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη.

Η ενίσχυση της FRONTEX ώστε να γίνει προς αποτελεσματική η φύλαξη στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα, η επιτάχυνση των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την παροχή ασύλου, ο επιμερισμός των βαρών από τις μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η άσκηση πίεσης προς τον Ερντογάν για να πάψει να «εργαλειοποιηθεί» το μεταναστευτικό πρόβλημα και να απειλεί με αυτό την Ευρώπη και την Ελλάδα, είναι οι προτάσεις που θα θέσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου, στον Έβρο.

Στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ σήμερα Τρίτη (3/3) στον Έβρο η κυβέρνηση ενημερώνει τα εξής:

  • Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
  • Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
  • Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
  • Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός - Βόμβα από ΠΟΥ: Εξοπλιστείτε με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης

Διέρρευσε εμπιστευτική αναφορά της Frontex για το μεταναστευτικό: Πρόβλεψη - ΣΟΚ για την Ελλάδα