ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Τουρκία χρησιμοποιεί ανθρώπους σαν πιόνια για να ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη

Δένδιας: Η Τουρκία χρησιμοποιεί ανθρώπους σαν πιόνια για να ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη
IN TIME

Συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με την Ελλάδα. 

Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης.

Προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης, αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού μου ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Άγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας.

Συνεπώς, αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη».

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας τονίζει:

«Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις όπως η κατασκευή και η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους ομολόγους μας και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση συλλογικά. Έχω ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, ενώ πριν λίγο ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πρεσβευτών της ΕΕ και των πρεσβευτών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Έβρου, μαζί με τους Προέδρους της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλεντκόβιτς.

Και αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών.

Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Αυστριακό υπουργό είπε πως: «Με τον ομόλογό μου -στον οποίο μετέφερα τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έκφραση ετοιμότητας της Αυστρίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης- συζητήσαμε, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και εδώ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις: την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στον απόηχο της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ζάγκρεμπ.

Συμφωνήσαμε ότι το μέλλον των Δ. Βαλκανίων είναι στην ΕΕ. Η ένταξή τους αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ευημερία και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μία Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή. Βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι τα υποψήφια κράτη απολύτως δέχονται το υπάρχον καθεστώς και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι άριστες, και συμφωνήσαμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ΣΟΚ από τον Έβρο: «Αλλάχου Ακμπάρ» και «Κάψτε τα ελληνικά σκυλιά» φωνάζουν οι μετανάστες

Σχετικές ειδήσεις