ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Στόχος η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα

Λ. Παπαδήμος: Στόχος η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα

Στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών που θα αντιστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Βασικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, που βοηθούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα συμβάλλουν στο να βγει η οικονομία από την ύφεση, που θα συμβάλλουν στο να προσελκυστούν επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία και γενικότερα να αντιστρέψουν το αρνητικό οικονομικό κλίμα», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλέπει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, εκ των οποίων ορισμένες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας. Οι αλλαγές αυτές, ανέφερε, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπαδήμος στη θέσπιση οριζοντίων διατάξεων για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τη βελτίωση του καθεστώτος στρατηγικών επενδύσεων και τη σύσταση ειδικής μονάδας αδειοδοτικής προώθησης των επενδύσεων και τη θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και της ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σημαντική» τη δέσμη μέτρων που αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας Ελεύθερων Ζωνών και Αποθηκών, ένα νέο εταιρικό τύπο για την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ολική άρση του καμποτάζ, με στόχο την ενίσχυση της κρουαζιέρας.