ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθημερινοί «αστερίσκοι» Σαμαρά στον Παπαδήμο

Καθημερινοί «αστερίσκοι» Σαμαρά στον Παπαδήμο

Αισθητή είναι πια η διάθεση Σαμαρά να διαχωρίσει εαυτόν από τα έργα και τις ημέρες της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί τα «αμαρτήματα» της μεταβατικής κυβέρνησης, το «γαλάζιο στρατηγείο» δείχνει αποφασισμένο να καταστήσει σαφές, με όλους τους τρόπους, πως η στήριξη του Αντώνη Σαμαρά προς τη μεταβατική κυβέρνηση είναι ολόθερμη, μόνο όμως για το έργο το οποίο από κοινού αρχικά συμφωνήθηκε.

Γι' αυτό, σε καθημερινή βάση, επιτελικά στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τις διαφοροποιήσεις τους, ενώ ασκούν και επίμονη αντιπολιτευτική κριτική, σε πληθώρα ζητημάτων που προκύπτουν.

Μόνο χθες, τέσσερα ζητήματα αιχμής, αποτέλεσαν «αιτία πολέμου», με το κυβερνών σχήμα.

Το Πολυνομοσχέδιο

«Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφωνία μας σε πολιτικές για την αποτυχία των οποίων είχαμε προειδοποιήσει, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ενδεχομένως μια προσέγγιση του τύπου "έτσι όπως τα κάνατε, διαχειριστείτε τα τώρα". Όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εθνικής ευθύνης. Υπέρτατος νόμος για μας είναι να σταθεί όρθια η Πατρίδα μας μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε εκλογές», υποστήριξε χθες δια του εισηγητή της στο πολυνομοσχέδιο η ΝΔ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η «ψήφος επί της αρχής», δεν αποτελεί παρά την αναπόφευκτη εξέλιξη, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται σε μια σειρά από διατάξεις που θεωρεί επιβλαβείς, ιδιαίτερα για θέματα που είναι κοινωνικά ευαίσθητα.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέπεμπε χθες σαφές μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ, πως δεν προτίθεται να παραγράψει τις ευθύνες του παρελθόντος που συνδέονται με τα 15 φορολογικά νομοσχέδια, που το ένα τροποποιούσε το άλλο, οδηγώντας από τη μία σε "φοροκαταιγίδα" και από την άλλη σε ύφεση, άρα και σε μη επίτευξη των στόχων για τα έσοδα.

Το «διπλό χτύπημα» του εκπροσώπου

Δύο μέτωπα άνοιξε εχθές και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. Αρχικά εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοίδη, τονίζοντας πως παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους «οι πολίτες βλέπουν, ακούν και κρίνουν».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, λέγοντας πως αν θεωρούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους θεσμούς που αφορούν τη Μακεδονία και το Αιγαίο, τότε το πρόβλημα είναι οι ίδιοι.

Η κόντρα για τη χρηματοδότηση

Αντιπαράθεση ξέσπασε όμως μέσα σε λίγες ώρες και για ένα ακόμη ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης των κομμάτων, με τη ΝΔ να ξεκαθαρίζει δια του Γενικού της Διευθυντή πως σ’ ό,τι αφορά την ίδια, τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονταν στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά.

Ο Θανάσης Σκορδάς, τόνισε μάλιστα πως είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, καλώντας τον αρμόδιο να προβεί άμεσα σε επίσημη και υπεύθυνη διόρθωση.