ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ.Γιαννίτσης: Ορισμένοι προπαγανδίζουν εφιαλτικές προοπτικές

Τ.Γιαννίτσης: Ορισμένοι προπαγανδίζουν εφιαλτικές προοπτικές

Για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, από το βήμα του συνεδρίου του Harvard Business School Club of Greece.

Ο κ. Γιαννίτσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει επειγόντως σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε αμφιβολίες για το μέλλον, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν «σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις έτοιμες να δώσουν τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας», ωστόσο υπάρχουν φωνές «που προπαγανδίζουν ως όραμα εφιαλτικές προοπτικές». Μάλιστα, άφησε αιχμές για ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που για χρόνια αντιστέκονταν σε κάθε μεταρρύθμιση και τώρα «έχουν τις ίδιες χρεοκοπημένες αντιλήψεις που έριξαν τη κοινωνική συνοχή και την οικονομία μας στα γόνατα».

Επίσης, ο κ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι η κρίση επιδεινώθηκε από κοντόφθαλμες πολιτικές της Ευρώπης και από ηγεσίες που δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η ελληνική κρίση ήταν η αρχή μιας ευρύτερης κρίσης, που ζητούσε προληπτική αντίδραση.

«Η επιτυχία των προσπαθειών μας εξαρτάται όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τις στρατηγικές της ευρωζώνης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως, ο κ. Γιαννίτσης εξέφρασε επιφυλάξεις για όσους πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσω επεκτατικών πολιτικών, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και φαντασμιακή ψευδαίσθηση» και υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την όποια επέκταση είναι η επίτευξη μακροοικονομικής ισορροπίας.