ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαδικασίες – εξπρές για εκλογή νέου προέδρου

Διαδικασίες – εξπρές για εκλογή νέου προέδρου

Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογής του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου.

«Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ», επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη και προσπαθούν να ανατρέψουν το αρνητικότατο κλίμα γι’ αυτούς με μια σύντομη εκλογική διαδικασία, η οποία θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το σκεπτικό είναι πως κανείς δεν επιθυμεί να προκαλέσει την κοινωνία με δημόσιες αψιμαχίες δελφίνων και έτσι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν.

Εκτός απροόπτου η πιθανότερη ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου θα είναι η 18η Μαρτίου, ενώ την επόμενη Κυριακή, την 25η Μαρτίου θα διεξαχθεί ο δεύτερο γύρος, αν δεν υπάρξει υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50% συν 1 των ψήφων.

Στις 2 με 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Εκεί θα γίνουν τόσο οι απαραίτητες ζυμώσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, όσο και θα ο αρχηγό στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα διατυπωθεί και το προγραμματικό πλαίσιο βάση του οποίου θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Οι υποψήφιοι πρόκειται να κρατήσουν αποστάσεις από την διακυβέρνηση Παπανδρέου και θα προσπαθήσουν – ο καθένας με τον τρόπο του – να κάνει επανεκκίνηση εκ μέρους του κόμματος ούτως ώστε να μην βουλιάξουν όλοι μαζί στις επερχόμενες εκλογές.

Στις 11 Μαρτίου, όπως όλα δείχνουν, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ σε νέα συνεδρίασή του θα αξιολογήσει και θα ανακοινώσει τα ονόματα των υποψηφίων.

Τότε θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μόλις μια εβδομάδα.

Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ έκαναν αποδεκτή την εισήγηση του Ανδρέα Λοβέρδου για σύντομες εκλογές, λιτές, χωρίς περιττά έξοδα, με λιγοστές εμφανίσεις των υποψηφίων και δίχως περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Προβληματισμό προκαλεί ο αριθμός εκείνων που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Τις προηγούμενες φορές ο αριθμός αυτός κυμάνθηκε από 800000 ψηφοφόρους μέχρι ένα εκατομμύριο.