ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 60 δισ. ευρώ και οι τεχνοκράτες – Πότε ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πλάνο για την Οικονομία

Τα 60 δισ. ευρώ και οι τεχνοκράτες – Πότε ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πλάνο για την Οικονομία
INTIME NEWS

Από σήμερα (01/06) παιδικοί σταθμοί, Δημοτικά και γυμνάσια και ξενοδοχεία επαναλειτουργούν δίνοντας μία ακόμα ώθηση προς την επιστροφή στην κανονικότητα. – Η κυβέρνηση ωστόσο ρίχνει το βλέμμα και στην Οικονομία προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ευρωπαϊκά χρήματα που πρότεινε η Κομισιόν. – Το Newsbomb.gr έχει το ρεπορτάζ και μεταφέρει το παρασκήνιο.

Λίγα 24ωρα πριν, ουδείς ήξερε το ποσό που θα λάμβανε η Ελλάδα από το αδιευκρίνιστου μεγέθους πακέτο βοήθειας που θα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά το κοντέρ σταμάτησε στα 750 δισ. ευρώ συνολικά (500 δισ. σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. σε δάνεια) για ολόκληρη την Ένωση με την Ελλάδα τελικά να -προτείνεται να λάβει- 33 δισ. ευρώ (22.6 δισ ευρώ σε επιχορηγήσει και 9.4 δισ ευρώ σε δάνεια.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα φτάνει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τα παραπάνω χρήματα, πρέπει να υπολογίσουμε και άλλα τόσα από τους πόρους των ΕΣΠΑ.

Όπως αποκάλυπτε από την Κυριακή (31/05) το Newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει την διαχείριση αυτών των χρημάτων σε μία επιτροπή τεχνοκρατών με εξέχουσες προσωπικότητες οι οποίες θα δέχονται τις προτάσεις από τα υπουργεία και μετά από επεξεργασία θα κατατίθενται προς έγκριση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι τα χρήματα που θα λάβει τελικά η Ελλάδα θα μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία αφού οι τράπεζες θα μπορέσουν να προβούν σε φθηνό δανεισμό, με καλύτερους όρους απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, είτε στις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, είτε στα νοικοκυριά, είτε ακόμα και σε κεφάλαια κίνησης.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να καινοτομήσουν και να δοθούν κίνητρα μέσω μειώσεων εισφορών και φόρων.

Έτσι, το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα, σημαίνοντα ρόλο στην κατάρτιση του σχεδιασμού αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξουν πρόσωπα όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης που θα αποτελέσουν μέλη της επιτροπής διαχείρησης των κεφαλαίων αυτών.

Η εν λόγω επιτροπή θα λαμβάνει τις προτάσεις των εκάστοτε υπουργείων και εν συνεχεία θα προτείνει στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα.

H Επιτροπή, ωστόσο, η οποία είχε καθοριστεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς φυσικά να υπάρχει η πρόβλεψη της πανδημίας, αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.

Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Στην Επιτροπή θα συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας:

  • Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader - PwC)
  • Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
  • Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
  • Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)
  • Svetoslav Danchev (IOBE)
  • Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)
  • Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος - Grant Thornton)
  • Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
  • Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  • Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Ο χρόνος που απομένει είναι λιγοστός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις για τη διαχείριση του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να αξιολογηθεί θετικά από την Κομισιόν και να προλάβει η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα πρώτα κεφάλαια ακόμα και εντός του 2020.

Από εκεί και έπειτα, όμως, το Newsbomb.gr αποκαλύπτει πως στόχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων να είναι έτοιμο προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να περιγράψει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, είτε από το Ταμείο Ανάπτυξης είτε από το ΕΣΠΑ που θα ξεπερνά και τα 60 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια. «Ο πρωθυπουργός θα δείξει με αυτόν τον τρόπο πως στόχο έχει να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία και να αξιοποιήσει την ευκαιρία της χρηματοδότησης αυτής προκειμένου να γίνουν στην Ελλάδα όλα όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 30-40 χρόνια από πλευράς υποδομών της οικονομίας» σημειώνουν στο Newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα παραπέμπουν στα λόγια του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το νέο ταμείο αυξάνει και τις ευθύνες της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση 60 δισ ευρώ: Το Μαξίμου ρίχνει στη «μάχη» για τα ευρωπαϊκά κονδύλια έμπειρους τεχνοκράτες

Σχετικές ειδήσεις