ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σχολείο της Καλλιθέας ο Μητσοτάκης - Τι είπε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σε σχολείο της Καλλιθέας ο Μητσοτάκης - Τι είπε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις - Άνοιγμα σχολείων - Άνοιγμα Δημοτικών: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας - Σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών επιστρέφουν στα θρανία τους.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Ανοίγουν ξανά σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου, τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία, μετά το lockdown του Μαρτίου. Επιστρέφουν στα θρανία τους οι μικροί μαθητές, έχοντας πλέον νέα δεδομένα, ως προς τη διάταξη των αιθουσών, τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά τον τρόπο που θα κάνουν διάλειμμα.

Πρόκειται για μία επιστροφή που εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απρόοπτα. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newsbomb.gr, τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Δίπλα στους μικρούς μαθητές που επέστρεψαν στα θρανία για να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το εκπαιδευτικό προσωπικό για την αφοσίωση και τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ ενημερώθηκε για τις νέες συνήθειες, που από σήμερα χιλιάδες παιδιά σε όλα τα σχολεία της χώρας, καλούνται να ακολουθήσουν.

Παράλληλα συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, ρωτώντας για τα προβλήματα του σχολείου. Ο ίδιος ήταν πολύ διαχυτικός με τα παιδιά, ενώ μπήκε και σε μια τάξη, στην 6η τάξη Δημοτικού. «Να συγκεντρωθείτε στα μαθήματά σας και μετά να ξεκουραστείτε για το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, Αντωνιάδης Γιώργος, δήλωσε ότι «η συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο ήταν στο 80%». Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια και τηρούνται οι αποστάσεις.

Σε συζήτηση με το διδακτικό προσωπικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Nομίζω ότι και οι γονείς πια αισθάνονται αρκετά σίγουροι να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προσωπικά, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις των ειδικών και έχοντας πια πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι ουσιαστικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, τοποθετήθηκα υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους. Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία.

Εγώ πάντως χαίρομαι, μιλώντας σε όσα παιδιά είχα την ευκαιρία, όχι μόνο και σήμερα, όλες αυτές τις μέρες. Νομίζω ότι έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν. Ολοι ξαναγίναμε πρωτάκια με τον τρόπο μας και ξαναμάθαμε, από την αρχή, πράγματα τα οποία βέβαια εσείς τους τα μαθαίνατε ούτως ή αλλιώς. Έτσι δεν είναι; Γιατί δεν είναι ο κορονοϊός, υπήρχε η γρίπη, οι βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής θα μας συνοδεύουν για πάντα. Και νομίζω ότι και στα παιδάκια κάπου τους έλειψαν οι παρέες τους. Από το να παίζουν κιόλας στις παιδικές χαρές ή στους δρόμους χωρίς να υπάρχει καμία τάξη και καμία επίβλεψη, σίγουρα θα είναι πιο ασφαλή στο σχολείο τους.

Νομίζω ότι αν δουν και κάποιοι γονείς που μπορεί να είναι επιφυλακτικοί ότι το πράγμα πάει καλά, μπορεί να αυξηθεί η προσέλευση τις επόμενες μέρες. Και τελειώνουμε Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Πάντως, εγώ θέλω να σας πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ, συνολικά το λέω, σε κάθε ευκαιρία, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, γιατί δεν ήταν απλό αυτό το οποίο έγινε και ειδικά η προσπάθεια να κρατήσουμε τα παιδιά σε επαφή με το σχολείο μέσω της τεχνολογίας ήταν μία πολύ μεγάλη έκπληξη για όλους μας. Προφανώς, πιο δύσκολο όσο τα παιδιά είναι πιο μικρά. Αλλά, νομίζω, ότι η εξοικείωση πια είναι τέτοια που μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα.

Και, βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Υπουργό το πολύ επιτυχημένο πείραμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, το οποίο και αυτό αγκαλιάστηκε, όχι μόνο από παιδιά, αλλά και από γονείς. Μπήκαμε με μεγάλη ταχύτητα σε έναν νέο κόσμο. Βέβαια, υποκατάστατο για το σχολείο και την επαφή δεν υπάρχει. Αλλά, νομίζω, ότι αυτά τα εργαλεία θα μας συνοδεύουν για πάντα πια, θα κάνουν και τη δική σας δουλειά και το όλο εκπαιδευτικό έργο πιο εύκολο. Και, βέβαια και στο κομμάτι της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο οποίο αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία έχουμε πια άλλη εξοικείωση με την τεχνολογία για να μπορούμε να κάνουμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και ρώτησε για την ιστορική σημαία του σχολείου από το 1931. Πρόκειται για το παλαιότερο σχολείο της Καλλιθέας.

Απέναντι από το σχολείο έχει ένα μαγαζί με Κρητικά προϊόντα και μετά από πρόσκληση της ιδιοκτήτριας για κέρασμα ο κ. Μητσοτάκης πήγε και έφαγε κρητική γραβιέρα.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, Σοφία Ζαχαράκη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών εξειδίκευσαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (25/05) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα σχολεία επαναλειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

Για τους εκπαιδευτικούς, η σχολική χρονιά λήγει την 30η Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.

Τα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές τη φορά ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5μ ανάμεσα στα θρανία. Σε περίπτωση που τα τμήματα έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, τότε το τμήμα θα διαιρείται στα δύο και τα υποτμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

«Το άνοιγμα και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα είναι πιο δύσκολη άσκηση από το να κάτσουμε όλοι σπίτι μας, και απαιτεί πρόσθετη υπευθυνότητα», σημείωσε η υπουργός Παιδείας. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πετάμε το μπαλάκι στην κοινωνία. Κάνουμε το καθήκον μας και φροντίζουμε να επανέλθουμε όλοι, μικροί μεγάλοι, σταδιακά στη νέα κανονικότητα».

Αντισηπτικά θα υπάρχουν σε όλες τις τάξεις ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο επιστροφής των μαθητών:

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως τα παιδιά θα βρίσκονται σε αίθουσες έως 15 ατόμων. Όταν τα τμήματα υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό τότε το τμήμα θα χωρίζεται στα δύο και τα παιδιά θα διδάσκονται εκ περιτροπής Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, ενώ τα ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως και τις 26 Ιουνίου.

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι οι 1.600 δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύσουν για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

Από την 1η Ιουνίου, οι υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με μόνη εξαίρεση τη χορήγηση ειδικής άδειας σε υπαλλήλους που υπάγονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι παραμένουν σπίτι τους.

Τέλος, για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι η χορήγησή της συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους εφόσον τα τέκνα τους με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: «Αγγίζουν» τη μαυροντυμένη – Στα κινητά η λύση του μυστηρίου

Σχετικές ειδήσεις