ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Εξαιρετικά προκλητική η στάση της Τουρκίας

Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Εξαιρετικά προκλητική η στάση της Τουρκίας

Ως εξαιρετικά προκλητική χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την στάση της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συμμετείχε.

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών προς την Τουρκία, με αφορμή τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις. Παράλληλα, είπε ότι «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στη Χάγη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Stanford, Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας».

«Όσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ - Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης. Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης», υπογράμμισε και έστειλε ηχηρό μήνυμα:

«Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».

«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συζήτησε και για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: Αποκαλύψεις του δικηγόρου της 34χρονης στο Newsbomb.gr