ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Μητσοτάκης: Διαλύσατε τη μεσαία τάξη - Τσίπρας: Φέρατε ύφεση πριν την πανδημία

Βουλή - Μητσοτάκης: Διαλύσατε τη μεσαία τάξη - Τσίπρας: Φέρατε ύφεση πριν την πανδημία

Σκληρή είναι η αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Οικονομία.

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα υποστήριξε αναπτύσσοντάς την ερώτησή του για την οικονομία ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απάντησή του κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης που χθες επισκεφθήκατε δεν βοήθησε στη διάθεσή σας, ίσως γιατί στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σας υποδέχθηκαν όχι μουσαμάδες, αλλά εργοτάξιο» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, σε κάθε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια κατάσταση όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ωραιοποιημένη».

«Δεν έχετε απαντήσει, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, τον Ιούλιο του 2019 γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αν τα πράγματα σήμερα πάνε τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τον δείκτη εμπιστοσύνης, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζετε;».

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα πήρατε» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια» του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «ως υπέρμαχος αυτών που εσείς διαλύσατε», τη μικρομεσαία τάξη, που, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε βάναυσα και οδήγησε κατάσταση απελπισίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Όπως υπογράμμισε, «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει κι ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου κι αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη» σημείωσε. Όπως εξήγησε, 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. «Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%... τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξη Τσίπρα να λέει ότι η Ελλάδα είναι με αρνητικό πρόσημο στην οικονομία.

Παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κορονοϊού, είναι δικό σας. «Ο κορονοϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν».

Να παραλάβεις μια οικονομία με ανάπτυξη και να της πας σε ύφεση σας χρειάζονται συγχαρητήρια, είπε χαρακτηριστικά

Γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομίας; είπε ο Αλεξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει ποια είναι εκείνη η επένδυση που έφερε η κυβέρνηση.

Κατηγόρησε την κυβέρνησε ότι «δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που κερδίσαμε στις αγορές».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

«Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κορονοϊού», είπε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στήριξε την όλη προσπάθεια για τον κορονοϊό αλλά αναρωτήθηκε «πού είναι τα 24 δισ.. ευρώ με τα οποία εσείς λέτε ότι έχετε στηρίξει στην αγορά»;

Πρότεινε τη γενναία στήριξη των επιχειρήσεων με την προϋπόθεση να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος,. τονίζοντας ότι «από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων».

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση, βλέπουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Σε αυτούς να απαντήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι-Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ-καρέ οι κινήσεις της δράστιδος