ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδούβελης: Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα διαλυθεί η Ευρωζώνη

Χαρδούβελης: Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα διαλυθεί η Ευρωζώνη

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας πως εάν δεν διασωθεί η Ελλάδα θα διαλυθεί ολόκληρη η ευρωζώνη.

«Εάν η Ελλάδα καταφέρει να λύσει το πρόβλημά της, τότε η ευρωζώνη θα παραμείνει άθικτη. «Εάν η Ελλάδα αφεθεί να χρεοκοπήσει, οι αγορές θα αναρωτηθούν ποιός είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την περικοπή του ελληνικού χρέους (PSI), ο Χαρδούβελης είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η λύση του PSI θα σημάνει λύση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, το ΔΝΤ και η ΕΕ ζητούν από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους να αποδεχθούν μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4% για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν στο πλαίσιο του PSI. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε να αυξήσει τις απώλειες των τραπεζών άνω του 70%.

«Η λύση θα πρέπει να εκπληρώνει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Οι αγορές και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να νιώσουν άνετα ότι, πάνω από όλα, τηρείται η προηγούμενη απόφαση. Μετά θα προχωρήσουμε με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Χαρδούβελης.