ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση Λοβέρδου στη ΝΔ

Η απάντηση Λοβέρδου στη ΝΔ

Διευκρινιστική ανακοίνωση για όσα είπε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας παράλληλα στη ΝΔ που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου:

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Ν.Δ. επιβάλει να επαναλάβω την άποψη μου που χθες διατύπωσα στην πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του Mega:

Πρώτα από όλα δεν μετατοπίζομαι ούτε κατ’ ελάχιστο από τις απόψεις που εξέφρασα χθες. Απόψεις που υποστηρίζω όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, όπου επικρατεί ο άγονος κομματικός ανταγωνισμός και ως πολιτικός, αλλά και ως επιστήμονας.

Τώρα στα ειδικότερα θέματα. Όπως είπα χθες στο Mega οι εισαγγελείς εφάρμοσαν το Σύνταγμα και το νόμο στέλνοντας αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή και αποφεύγοντας όπως όφειλαν την οποιαδήποτε αξιολόγηση για πράξεις μελών της κυβέρνησης. Αυτά για την δήθεν παρέμβαση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

Θυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι ήμουν ρητά και άφοβα κατά της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία για την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ.. Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω αμετακίνητα ότι κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου, παράγει μετά απολύτου βεβαιότητος ανωμαλία.

Αυτές είναι οι απόψεις μου. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλες πολιτικές βεντέτες. Χρειάζεται προσήλωση στη κοινή προσπάθεια να μην γονατίσει. Όλα τα άλλα συνιστούν απώλεια προσφάτου μνήμης που είναι κακή σύμβουλος σε όσους στρατεύονται στο αγώνα για τη στήριξη της χώρας.

Ως εκ του περισσού, παραθέτω αποσπάσματα από τη χθεσινή μου συνέντευξη:

…«Κατ’ αρχάς θέλω να ξέρει ο τηλεθεατής μας, αλλά και εσείς ότι σε συνταγματικό επίπεδο, όταν ένας οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός, εισαγγελικός λειτουργός ερευνά μία υπόθεση από την καταγγελία ενός πολίτη και ακούγεται μέσα στην καταγγελία του πολίτη το όνομα Υπουργού, όπως το έχουμε συζητήσει σε άλλες περιπτώσεις επί πολλά χρόνια και μαζί, είναι υποχρεωμένος χωρίς να ελέγξει τίποτα να αποστείλει τον φάκελο στον προϊστάμενο του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από κει να πάει ο φάκελος στη Βουλή.

Δηλαδή από τον κ. Πεπόνη δεν έχει υπάρξει αξιολόγηση σε νομικό επίπεδο συμπεριφορών του οποιουδήποτε Υπουργού»… «Κάθε χρονική περίοδος εγώ όταν αναφέρομαι στην Δικαιοσύνη ποτέ μου δεν την επαινώ και ποτέ μου δεν την μέμφομαι. Είναι το καθήκον μου αυτό εκ του Συντάγματος. Μπορώ επιστημονικά, ή πολιτικά να ασκήσω κριτική σε μια επιλογή. Μπορώ να το κάνω έχω δικαίωμα, κάθε πολίτης το έχει. Όταν, όμως, ανήκεις στην εκτελεστική εξουσία, όπως ανήκω εγώ, μου απαγορεύεται δεοντολογικά».