ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Τσίπρας στον ΣΕΒ: Γίναμε διεθνές παράδειγμα - Δύσκολη η επόμενη μέρα

Μητσοτάκης-Τσίπρας στον ΣΕΒ: Γίναμε διεθνές παράδειγμα - Δύσκολη η επόμενη μέρα
IN TIME

Τα «ξίφη» τους διαστραύρωσαν, αυτή την φορά εκτός βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ .

Οι δυο τους μίλησαν μεταξύ άλλων για τον τουρισμό, την οικονομία και την υγειονομική κρίση.

Την αρχή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκάλεσε την κυβέρνηση πως δεν στήριξε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η χώρα μας έγινε για πρώτη φορά μετά από καιρό θετικό παράδειγμα διεθνώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μετά από καιρό έγινε θετικό διεθνές παράδειγμα»

«Ξεχωριστή είναι και η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β' εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020. Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του υιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

«Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: «Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».

«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της "μικρής" Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε.

«Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα» σημείωσε.

«Απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, με προτεραιότητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κάλεσε τα ξενοδοχεία να ανοίξουν.

«Η δική μας ισχυρή παρότρυνση στα ξενοδοχεία είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να μπορέσουν ανταποκριθούν στους μειωμένους τζίρους καθώς οι τουριστικές ροές θα είναι μειωμένες. Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα», είπε.

«Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε νομοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους , συρρίκνωση της γραφειοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων .

«Η βιομηχανία μας προσαρμόστηκε άμεσα και με μεγάλη οργάνωση και πειθαρχία στις ξαφνικά δύσκολες συνθήκες. Δεν διασπάστηκαν οι ρυθμοί και οι γραμμές παραγωγής. Η πτώση του διεθνούς εμπορίου δεν έφερε ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Η ελληνική βιομηχανία άντεξε αλλά και καινοτόμησε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Μητσοτάκη:

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση δεν στήριξε τις επιχειρήσεις»

Την άποψη ότι η πανδημία του κορονοϊού βρήκε τη χώρα ενώ η οικονομία είχε υφεσιακή πορεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του κατά την ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προειδοποιώντας παράλληλα, ότι η «αδράνεια» της κυβέρνησης «θα επιδεινώσει τη ζημιά». Την ίδια στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις της στην αγορά εργασίας αυτό το διάστημα ήταν «συμφωνημένες» με τον ΣΕΒ, από πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

«Η φετινή σας συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερη, πρωτοφανή θα έλεγα, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και σε διεθνές πλαίσιο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σταμάτησαν, εξ αιτίας της πανδημίας, οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, η οικονομία πάγωσε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η επόμενη μέρα, με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος να παραμονεύει, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Όχι όμως άλυτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη, πρώτα απ' όλα της «έγκαιρης» αναγνώρισης του «μεγέθους» και του «βάθους της ζημιάς», ενώ προειδοποίησε ότι «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, έδειξε ετοιμότητα να παρέμβει «έγκαιρα» όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «εξαίρεση» στον κανόνα, παρ' όλο που μπορούσε να είναι «από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε έγκαιρα τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία». «Διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, που δεν της χαρίστηκε τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια χώρα που βγήκε από μια πολυετή κρίση και από δύσκολα μνημόνια, αδικαιολόγητα σκληρά και με λάθη που παραδέχονται τώρα οι θεσμοί, με την κοινωνία όρθια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης που κατάφερε να καταγράψει η χώρα, χάρη στις πολιτικές, όπως υποστήριξε, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η προστασία της εργασίας, στην οποία, τόνισε, υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» με τον ΣΕΒ.

«Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, δηλαδή σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η αλήθεια όμως είναι, ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τροπολογίες που πέρασε η κυβέρνηση, «ήδη από τον Ιούλιο του 2019», για τις οποίες ήταν ενήμερη η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε «διαφωνήσει» με τον ΣΕΒ. «Φαίνεται, η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά τώρα, καθώς ήδη, πριν την πανδημία, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η ύφεση είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 2019. «Η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακύλησε στην βαθιά ύφεση και την ανεργία», πρόσθεσε, επιρρίπτοντας ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, που «είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας».

«Με λίγα λόγια, ο κορονοϊός, δυστυχώς, συνάντησε τη χώρα, ενώ η οικονομία κινούταν σε αρνητικό έδαφος. Και άρα η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει έγκαιρα, οριζόντια, ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά», υπογράμμισε. «Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «πλάνο» επιστροφής στην ανάπτυξη παρ' όλο που «βρήκε έτοιμο» ένα τέτοιο πλάνο. «Δεν παίρνει μαθήματα από το διεθνές περιβάλλον και τον τρόπο που άλλες χώρες ενεργούν αυτές τις ώρες για να περιορίσουν τη ζημιά. Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει, πετυχημένα θα παραδεχτώ, τα πάντα στην επικοινωνία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και παρουσίασε μάλιστα την κυβέρνηση στα μέλη του ΣΕΒ ως «διευθυντή σε ένα εργοστάσιο», ο οποίος «με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά».

«Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας επίσης, ότι «αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία έχει κάθε δυνατότητα «να αναπτυχθεί περισσότερο, παρά τη δύσκολη συγκυρία», κάνοντας αναφορά στα «ρεκόρ» των προηγούμενων ετών «στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό», τα οποία, όπως σημείωσε, «είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε», όχι από την «πολιτική αλλαγή» αλλά από την «επιμονή» της κυβέρνησης σε «ιδεοληψίες».

«Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε και επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει επωφεληθεί των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, ενώ και οι τράπεζες παραμένουν μη προσβάσιμες για αυτές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων «στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software».

«Η Ελλάδα μπορεί. Όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης.

Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε απευθύνοντας έκκληση στον ΣΕΒ και στη νέα ηγεσία του να διαλέξει τον «δύσκολο δρόμο» και «να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: «Καίει» την 35χρονη ιδιόχειρο σημείωμα - Τι αναφέρει

Ρoή Ειδήσεων