ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «ναι» και τα «όχι» Σαμαρά για μισθούς-συντάξεις

Τα «ναι» και τα «όχι» Σαμαρά για μισθούς-συντάξεις

Αντίθετος με τη μείωση του μισθολογικού κόστους εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, που εξέφρασε, δύο φορές μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, την επιμονή του στις θέσεις του, τόσο το Σάββατο στην Τρόικα, όσο και χθες, σε συνάντησή του με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

«Ούτε σε περίοδο πολέμου μια χώρα δεν είχε έξι χρόνια ύφεσης», φέρεται μάλιστα να είπε στους συνδικαλιστές, εξηγώντας πως αν γινόταν περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού και μόνο από αυτό θα προκαλούνταν ύφεση της τάξης του 3,5% και θα διπλασιαζόταν η προβλεπόμενη ύφεση και θα έφθανε στο 7%.

Η ΝΔ, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως πρόθεσή της είναι να σεβαστεί απόλυτα το αποτέλεσμα του εν εξελίξει διαλόγου των κοινωνικών εταίρων. «Υπάρχει ένας διάλογος των κοινωνικών εταίρων, και οι οποίοι θα αποφασίσουν. Γιατί να μην περιμένουμε και να βάζουμε προαπαιτούμενα, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά αυτό το διάλογο; Και να μην αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίσουν;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης.

Τα «όχι» Σαμαρά

Η στάση της ΝΔ μοιάζει πάντως ελαφρώς να έχει διαφοροποιηθεί ως προς το που οριοθετούνται οι «κόκκινες γραμμές» της παράταξης, σχετικά με τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές δαπάνες, με το «γαλάζιο στρατηγείο» να τάσσεται ακόμη αντίθετο με:

Τα «ναι» Σαμαρά

Η λίστα των «ναι» Σαμαρά, μοιάζει πάντως να έχει «χαλαρώσει», με τον αρχηγό της ΝΔ, να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες, και να δείχνει πιο δεκτικός:

  • Στην περιστολή τμήματος των δώρων για μισθούς και συντάξεις άνω των 1500 ευρώ
  • Στο πάγωμα των μισθών και στις ωριμάνσεις
  • Στην περικοπή των επικουρικών με πλαφόν τα 300 ευρώ και 1.200 ευρώ για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές.

Η ΝΔ λέει ακόμη «ναι» στη μείωση α) των φορολογικών συντελεστών που είναι όμως χρόνιο έτοιμά της, β) του ενεργειακού κόστους, που επιβαρύνει μια επιχείρηση, γ) και του ρυθμιστικού κόστους (γραφειοκρατία κλπ), που εκτιμά πως μπορεί να συμβάλλουν ώστε να ξεκολλήσει ο τόπος από την παρατεταμένη ύφεση.