ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παππάς στο επίκεντρο: «Αρένα» η πολιτική ζωή μετά τη συνομιλία με Μιωνή

Ο Παππάς στο επίκεντρο: «Αρένα» η πολιτική ζωή μετά τη συνομιλία με Μιωνή

Οξύτητα που θυμίζει άλλες εποχές επικρατεί στην πολιτική μετά τη δημοσιοποίηση του ηχητικού από συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του Νίκου Παππά.

Υποκλαπείσες συνομιλίες, κατηγορίες για παρακράτος και σκάνδαλα, καθώς και απειλές για ειδικά δικαστήρια και διώξεις διαμορφώνουν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα. Η πολιτική ζωή μοιάζει ολοένα και περισσότερο με «αρένα».

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ο Νίκος Παππάς ο οποίος στο ηχητικό ακούγεται να κάνε λόγο για κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά, καθώς και να ζητάει να γίνει κατάθεση εναντίον της Μαρέβας Μητσοτάκη. Ο κ. Παππάς κάνει λόγο για παραποίηση της συνομιλίας.

Το ηχητικό Μιωνή παραδόθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο Βαγγέλης Ιωαννίδης θα αποφασίσει, ενδεχομένως και αύριο, Τετάρτη, εάν θα προχωρήσει σε έρευνα για το την υπόθεση.

Παρακράτος

Σε συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία παρακράτους. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Δυστυχώς, αυτό που φάνηκε τα τελευταία χρόνια είναι ότι κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την αγανάκτηση του κόσμου λόγω της οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να ανέλθουν στην εξουσία και όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου δεν κοίταξαν να λύσουν προβλήματα του κόσμου. Κοίταξαν να κάνουν ένα παρακράτος για να βγάλουν λεφτά, όπως λέει ο κ. Παππάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι: «Και όχι μόνο αυτό. Σκέφτηκαν να το διαιωνίσουν αυτό φτιάχνοντας ένα καθεστώς. Και για να φτιάξουν καθεστώς, έπρεπε να φτιάξουν και να διαιωνίσουν το παρακράτος και να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτό αποπνέει ο διάλογος που ακούσαμε χθες. Και αυτό είναι πραγματικά ένα τρομερό πλήγμα στη Δημοκρατία μας. Γι’ αυτό, ζητήματα όπως αυτό με τον κ. Παππά θα ακολουθούν την κανονική τους οδό από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή, όπου αυτή εμπλέκεται. Έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να υπάρξει παντού φως και οι πολίτες πραγματικά να νιώθουν ότι οι θεσμοί της Δημοκρατίας λειτουργούν».

Ζητάνε αποπομπή Παππά

Η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή του Νίκου Παππά. Η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την αποκάλυψη για τις μεθοδεύσεις ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε για αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε Υπουργό Επικρατείας της Κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη;

Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας, οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό».

Στον κ. Πέτσα απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εξίσου οξείς τόνους:

«Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για «παρακράτος» και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός».

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως προανήγγειλε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του κ. Πέτσα:

«Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα.»

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου καταλήγει ως εξής:

«Σε ό,τι δε αφορά την ουσία, αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει».

Τσίπρας: Μαφιόζικες πρακτικές

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στο Μεσολόγγι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας» που «οδεύει σε μία εφιαλτική προοπτική» σε «σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων» και «μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές».

«Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα σε 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, τον Οκτώβριο του 2019, την βύθισε στην ύφεση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.»

Να σημειωθεί ότι κ. Τσίπρας δεν έκανε ονομαστική αναφορά στον κ. Παππά

Το σχόλιο Πέτσα

Την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας:

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου θέλει να παγιδεύσει τον κ. Τσίπρα σε ένα lose/lose δίπολο: Είτε κρατάει τον κ. Παππά και χρεώνεται πολιτικά την υπόθεσε είτε τον αποπέμπει και εμφανίζεται να υποκύπτει σε αίτημα της κυβέρνησης».

Όλα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί περαιτέρω.

Με πληροφορίες από: Cnn.gr