ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Τι προβλέπει

Πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Τι προβλέπει
INTIME NEWS

Σκληρή πολιτική κόντρα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγει περιορισμούς και απαγορεύσεις σε πορείες και διαδηλώσεις, με αναφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ σε «έκτρωμα χουντικής κοπής» και «περιορισμό του δικαιώματος στη διαμαρτυρία».

Σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν γίνει γνωστές, δεν προβλέπεται μόνο η ενημέρωση έγγραφης και έγκαιρη- των Αρχών για την πραγματοποίησης μιας συγκέντρωσης αλλά υπάρχουν και αυστηροί όροι και οι περιορισμοί υπό τους οποίους μια διαδήλωση μπορεί να διεξαχθεί.

Και δεν είναι μόνο η πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης ενός έτους για συμμετοχή σε «απαγορευμένη» πορεία, αλλά και η θεσμοθέτηση νέας Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας που έχουν ξεσηκώσει τα κόμματα της Αριστεράς.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Σχετικά με το νομοθετικό έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί, σας γνωρίζω ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών», δήλωσε σχετικά ο Στέλιος Πέτσας.

Μετά τις «τροχιοδεικτικές» βολές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνουν θέσεις μάχης, καθώς στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδιου. Την Τετάρτη στις 15:00 συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την εξέταση και επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις».

Χρυσοχοΐδης: Θα προχωρήσουμε και μόνοι μας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνονται από τα τριτοβάθμια σωματεία, αλλά για παράδειγμα συγκεντρώσεις των 50 ατόμων.

Το νομοσχέδιο για τις πορείες θα βάλει τάξη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι διαδικασίες για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα διασφαλισμένες, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στον Βασίλη Χιώτη την Τρίτη.

Ο υπουργός είπε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των διαδηλωτών αλλά και να μην διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνονται από τα τριτοβάθμια σωματεία, αλλά για παράδειγμα συγκεντρώσεις των 50 ατόμων.

Εξήγησε ότι ο τρόπος που θα διεξάγεται μια κινητοποίηση θα εξαρτάται από το πλάτος του δρόμου ή του πεζοδρομίου και θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του επικεφαλής αστυνομικού διευθυντή και των διοργανωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο διοργανωτής συγκέντρωσης που θα έχει λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται δεν θα έχει την ευθύνη τι θα κάνουν οι «μπαχαλάκηδες».

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά αν χρειαστεί «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας».

Το σχέδιο νόμου

Δείτε το σχέδιο νόμου σε μορφή PDF

Η έκθεση του ΓΛΚ

Δείτε την έκθεση του ΓΛΚ σε μορφή PDF

Oι αντιδράσεις των κομμάτων

Οι εισηγητές Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε υψηλούς τόνους.

Ήδη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης με νέα του δήλωση έδωσε το στίγμα των προθέσεων:

«Μετά από 46 χρόνια Δημοκρατίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που αποπειράται να περιορίσει και να καταργήσει το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συμμετέχουν ελευθέρα σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Εισηγείται έναν νόμο που ουσιαστικά είναι αντιγραφή του νόμου της Χούντας το 1971. Εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη» ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για την Πέμπτη το απόγευμα στο Σύνταγμα και καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Για την Πέμπτη το ΚΚΕ εκτός της συγκέντρωσης στην Αθήνα προγραμματίζει ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

ΚΚΕ: Στο γύψο το δικαίωμα στην κινητοποίηση

Σε ανακοίνωσή του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ τονίζεται ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να “βάλει στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις –με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα– για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Το νομοθετικό αυτό τερατούργημα κάνει ξεκάθαρο ότι στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη» επισημαίνει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ ουσιαστικά η κυβέρνηση εφαρμόζει την επίσημη πολιτική της ΕΕ που ποινικοποιεί τη ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη.

Παράλληλα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο εισάγει προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι κατά παράβαση ακόμα και του ίδιου του αστικού συντάγματος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα δίνονται υπερεξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

ΜέΡΑ25: Θα ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων

«Αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα χουντικής κοπής», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης, η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «προωθεί την ποινικοποίηση των αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της, ενώ συστήνει και διεύθυνση «πρόληψης της βίας» για την καταπολέμηση μεταξύ άλλων και της «ριζοσπαστικοποίησης», άκουσον άκουσον!».

Η ίδια κυβέρνηση, προσθέτει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, αντιμετώπισε σήμερα με μεγάλης έντασης βία και καταστολή τους υγειονομικούς που τόσο καιρό «χειροκροτούσε», τους ανθρώπους δηλαδή εκείνους που άφησε χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη να δίνουν την μάχη του κοροναϊού στην πρώτη γραμμή του αγώνα και τους οποίους έπνιξε σήμερα στο ξύλο και τα χημικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κριθαρίδης τονίζει, ότι «ο αυταρχισμός φυσικά εντείνεται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αφού ήδη συμφώνησε σε ένα 5ο μνημόνιο εξαθλίωσης των πολιτών, όμως με αυτά που δρομολογεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε λίγο θα μας ζητάει και πιστοποιητικά φρονημάτων».

Σιγή από το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος. Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά που είχε χθες την ευκαιρία να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός της απέφυγε αναφορά για το εν λόγω νομοσχέδιο κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εκτελεστικού πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.

Η στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις πορείες αναμένεται πλέον να ξεκαθαριστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το μεσημέρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κουμουτσάκος κατά Ροζάκη για Καστελλόριζο: Δεν τεμαχίζουμε την νησιωτικότητά μας