ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία - Δένδιας: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Αγία Σοφία - Δένδιας: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και το διάταγμα Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

Λίγα λεπτά μετά την απόφαση-ντροπή που πήρε το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας που επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, κόσμος άρχισε, να μαζεύεται σε πανηγυρικό κλίμα στον προαύλιο χώρο του ναού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για τη μουσουλμανική λατρεία, αφού νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το καθεστώς της ως μουσείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πανηγυρίζουν έξω από την Αγία Σοφία μετά την απόφαση-ντροπή