ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Τι είπαν για οικονομία, Τουρκία – Γιατί η Άγκυρα «άδειασε» την τριμερή

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Τι είπαν για οικονομία, Τουρκία – Γιατί η Άγκυρα «άδειασε» την τριμερή
ASSOCIATED PRESS

Ευρύ ήταν το πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο ηγέτες να συζητούν τόσο για θέματα οικονομίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συμπεριφορά της Τουρκίας και το ενδεχόμενο κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχα όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr, η αποκάλυψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την άτυπη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο, λογίζεται ως «μία προσπάθεια να τορπιλίσει τον όποιο διάλογο και να στρέψει την συζήτηση οπουδήποτε αλλού εκτός από τις όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr έθεσαν το πλαίσιο της τριμερούς του Βερολίνου το οποίο δείχνει και την σπουδή της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει. Συγκεκριμένα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η γερμανική πλευρά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της έθεσε τους «όρους» στο τραπέζι της συζήτησης που δεν ήταν άλλοι από το μεταναστευτικό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την απαίτηση από γερμανικής πλευράς, οι τρεις πλευρές να συζητήσουν για την ευθύνη της Τουρκίας να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές αλλά και να μην κλιμακώσει την ένταση επιχειρώντας γεώτρηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε και την προαναφερθείσα συμπεριφορά.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε αναφορικά με την τριμερή: «Είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων αλλά μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω». Παράλληλα ο εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε: «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κυβερνητικές πηγές πάντως μεταδίδουν στο Newsbomb.gr πως η άρνηση της Τουρκίας για συζήτηση αλλά και η συνομιλία Μητσοτάκη-Μέρκελ έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζοντας θέσεις που έγιναν κατ’ αρχάς αποδεκτές και από τον κ. Μπορέλ.

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις εκδίδοντας νέα παράτυπη NAVTEX για γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 18 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου. Το γεγονός καταδίκασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή, λάθος μήνυμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Θρίλερ με τον θάνατο της 16χρονης - Για δολοφονία μιλούν οι γονείς