ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλερτ Σαμαρά - Καραμανλή

Φλερτ Σαμαρά - Καραμανλή

Του Κώστα Λασκαράτου

Τις σχέσεις του με το Καραμανλικό στρατόπεδο «ξεπάγωσε» ο Αντώνης Σαμαράς, πριν το κρίσιμο ταξίδι του στη Μόσχα, αφού της τριήμερης επίσκεψής του στη Ρωσική πρωτεύουσα, προηγήθηκε, όπως αποκαλύπτει το newsbomb, σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Κώστα Καραμανλή.

Αν και το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την απρόσμενη για πολλούς στήριξη Σαμαρά -από τη Ρωσία- στα έργα και τις ημέρες Καραμανλή, η αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πως η υπόθεση του Βατοπεδίου «χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», αποτιμήθηκε ως επιβεβλημένη από τους πολιτικούς φίλους του Κώστα Καραμανλή.

«Η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου –η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ– και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για ‘‘βλάβη του δημοσίου συμφέροντος’’, ούτε για ‘‘ροή πολιτικού χρήματος’’. Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό. Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή –δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων- έχει κλείσει οριστικά», η χαρακτηριστική δήλωση Σαμαρά, σε συνέντευξή του στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti, η οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, έκρυβε πλούσιες παρασκηνιακές επαφές, μεταξύ του νυν και του τέως αρχηγού της ΝΔ.

Τα άγνωστα τηλεφωνήματα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb, οι σχέσεις Σαμαρά-Καραμανλή, αναθερμάνθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ανταποκριθεί στην ασυνήθιστη κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν, που ενώ συναντάται μόνο με αρχηγούς κυβερνήσεων, ξεπέρασε το πρωτόκολλο και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά -υπό την ιδιότητα του ως ηγέτης του κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας" – δείχνοντας πως «μετρά» τον Έλληνα πολιτικό ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Αν και οι σχέσεις Σαμαρά-Καραμανλή περιγράφονται από όλους όσοι γνωρίζουν ως άριστες αλλά τυπικές, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα «απόστασης», τις γραπτές ευχές που συνήθως ανταλλάσσουν στις εορτές οι δυο άνδρες, ο πρόεδρος της ΝΔ, φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ανέλαβε την πρωτοβουλία να έρθει επανειλημμένως σε τηλεφωνική επαφή με τον Κώστα Καραμανλή προκειμένου, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, να ενημερωθεί εκτενώς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ, τις εκκρεμότητες, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες συνεργασιών των δυο χωρών.

Οι τηλεφωνικές κρούσεις του Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησαν -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- περίπου δυο εικοσιτετράωρα μετά του Αγίου Αντωνίου. Η Συγγρού πάντως επισήμως αρνείται να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες, ενώ και συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή, τονίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός, έχει ζητήσει να μην γίνουν διαρροές.

«Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν», δήλωσε πάντως από τη Μόσχα ο κος Σαμαράς, σχολιάζοντας τη διετία διακυβέρνησης του τόπου από τον Γιώργο Παπανδρέου, μαρτυρώντας εμμέσως πως είχε πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατούσε επί των ημερών του κόμματός του.

Η κίνηση Σαμαρά να ενημερωθεί εκτενώς, απεδείχθη πάντως ώριμη αφού στις συζητήσεις του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν επανήλθε και το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά το οποίο συνεχίζει, όπως φαίνεται, να απασχολεί έντονα τη ρωσική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, η κρούση στο Καραμανλικό στρατόπεδο και μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών αλλά και μέσω του ξεκάθαρου μηνύματος Σαμαρά για την υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν δείχνει να είναι ανεξάρτητη από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αφού η σύσφιξη των σχέσεων με όλες τις «φωνές» της παράταξης είναι απαραίτητη, σε μια περίοδο όπου τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν σταθερό και ξεκάθαρο προβάδισμα στη ΝΔ, δίχως όμως να της χαρίζουν την αυτοδυναμία.