ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάτι: Πολιτική «θύελλα» για το «θάψ’ τα, γιατί θα σε σκίσουμε»

Μάτι: Πολιτική «θύελλα» για το «θάψ’ τα, γιατί θα σε σκίσουμε»
ΙΝΤΙΜΕ

Πολιτική «θύελλα» έχει ξεσπάσει μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα για απειλές και προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών για τη φωτιά στο Μάτι πριν από δύο χρόνια.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» έφερε στο φως δικαστικά έγγραφα και συνομιλίες που «καίνε».

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (...) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις».

Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως αποκάλυψε στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα.

Μητσοτάκης: Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ: Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», εξαπέλυσε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, με γραπτή ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης».

«Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε γ.γ. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνέχισε δε: «Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες για το Μάτι».

«Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την “Καθημερινή”».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται πως δρούσε συντεταγμένα, όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας, αλλά, αντιθέτως, «για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, δήλωσε πως, «καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος, διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό».

«Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη και η απάντηση στον Στέλιο Πέτσα

Η Όλγα Γεροβασίλη το βράδυ του Σαββάτου σε δήλωσή της σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε ότι «η απάντηση στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Το μεσημέρι της Κυριακής προχώρησε σε νέα δήλωση - απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί, να μην επιτρέψω στο ψέμα και τους όποιους εκφραστές του να λερώσουν την πολιτική διαδρομή, το αξιακό μου σύστημα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια».

«Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά-: Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι. Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας».

Χρηστίδης: Οι αποκαλύψεις για το Μάτι είναι σοκαριστικές

Την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως, «ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μάθουν ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τις 102 ζωές που θρηνήσαμε στο Μάτι και ζητούν δικαίωση», επισήμανε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι πραγματικά σοκαριστικές και επειδή η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει περάσει πολλά -ειδικά την τελευταία δεκαετία- είναι σημαντικό να αναδεικνύονται ειδήσεις και ρεπορτάζ που ρίχνουν πραγματικό φως σε σκοτεινές στιγμές που σημάδεψαν την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα που ζήσαμε στην τραγωδία στο Μάτι είναι πράγματι μια μαύρη στιγμή για τη χώρα μας. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που όλοι κουβαλάμε μέσα μας και ακόμη δεν έχουμε αναλύσει και βρει τις αιτίες της τραγωδίας αυτής, οι οποίες πρέπει να φωτιστούν άπλετα, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μάθουν ποιος/οι πραγματικά ευθύνονται για τις 102 ζωές που θρηνήσαμε και ζητούν δικαίωση».

Παράλληλα επισήμανε πως «η ανευθυνότητα που επέδειξε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα τους ακολουθεί για πάντα. Θυμόμαστε όλοι την θλιβερή εκείνη εικόνα του κ. Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, και τον μετέπειτα τρόπο, την απίστευτη ανευθυνότητα με την οποία κινήθηκε η τότε κυβέρνησή του».

«Θυμόμαστε όλοι ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν καμία κριτική, είτε από δημοσιογράφους, είτε από την αντιπολίτευση και λειτουργούσε με υπεροψία και αλαζονεία. Επίσης όλοι θυμόμαστε, δυστυχώς, τι ειπώθηκε από μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο και πως αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη και τις προκύπτουσες ευθύνες τους», είπε.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή εδώ μιλάμε για μια απόπειρα ωμής παρέμβασης σε μια έρευνα που θα φωτίσει μια σκοτεινή στιγμή της νεοελληνικής μας ιστορίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουμε και ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη εις βάθος και απόδοση ευθυνών κυρίως για τις 102 ψυχές που έφυγαν τόσο άδικα και με βάρβαρο τρόπο. Χρειάζεται άμεσα η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη δουλειά της και φυσικά να δούμε αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Είναι προφανές πως στην τραγωδία στο Μάτι κυριάρχησε η ανευθυνότητα και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας από τους αρμόδιους και η εγκληματική ασχετοσύνη διοίκησης και διαχείρισης κρίσης από το πολιτικό προσωπικό», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης.

Διάλογοι – φωτιά για το Μάτι προκαλούν αντιδράσεις

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (...) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις». Aυτά φέρεται να είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως αποκαλύπτει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδας «Καθημερινή».

Σε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια να «θαφτεί» η υπόθεση.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ισχυρίστηκε πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία.

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα παρουσιάζει και τα ηχητικά ντοκουμέντα ορισμένων εκ των συνομιλιών που συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ της -ένα θέμα που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη

Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος για να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει φαίνεται πως δεχόταν ο αξιωματικός.

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Ο πραγματογνώμονας έδωσε λεπτομερώς τις συνομιλίες «φωτιά» με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε μία συνάντηση που είχαν ο Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται πως τον εκβίασε και τον απείλησε:

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» του είπε.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» φαίνεται να του ξεκαθάρισε.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους φαίνεται να τον προέτρεψε να «θάψει τα έγγραφα» που δεν έχουν κοινοποιηθεί: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα - Νέα μαρτυρία - «φωτιά» για τον θάνατο της 16χρονης