ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζητά ο Παπαδήμος από τους πολιτικούς αρχηγούς

Τι ζητά ο Παπαδήμος από τους πολιτικούς αρχηγούς

Σήμερα το μεσημέρι, μετά τη μία, θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναβλήθηκε χθες λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Ο κ. Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα αναζητήσουν κοινή διαπραγματευτική γραμμή έναντι των απαιτήσεων της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα, θα τους ενημερώσει για τις συναντήσεις που είχε χθες με την τρόικα και τον επικεφαλής των τραπεζιτών Τσαρλς Νταλλάρα, για τις οποίες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το Διεθνές Ινστιτούτο αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε τεχνικά και νομικά ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα προειδοποιήσει τους αρχηγούς των τριών κομμάτων ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες αν προηγουμένως δεν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών στα σημεία που ζητάει η τρόικα.

«Μόνος μου δεν παίρνω την ευθύνη», διαμηνύει χαρακτηριστικά, καθώς τα μέτρα που προτείνονται είναι ιδιαίτερα σκληρά και δύσκολα θα περάσουν από το κοινοβούλιο ακόμα και αν τα στηρίζουν οι τρεις αρχηγοί, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν και μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για την νέα δανειακή σύμβαση, όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις, καθώς και οι έγγραφες δεσμεύσεις, που ζητούν να αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί για την εφαρμογή και μετά τις εκλογές των επαχθών οικονομικών μέτρων.