ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου σε Βουλή και... Facebook

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου σε Βουλή και... Facebook

Στα... ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον νυν υπουργό Οικονομικών να ανταλλάσσει πυρά με τον πρώην. 

Όλα ξεκίνησαν όταν κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι κατάργησαν την προστασία, ενώ ο τέως υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Καμία υποχρέωση δεν αναλάβαμε να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο. Πόσο μάλλον που μετά την COVID-19 έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών, επιχειρήσεων υπερχρεωμένων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε αναλάβει, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, και αυτό είναι άποψη» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Σταϊκούρα που απευθυνόμενος στον προκάτοχό του, έκανε λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα». «Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017 ότι "οι πλειστηριασμοί είναι καλοί, για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους"; Τον ενημερώσατε τον κ. Τσίπρα; Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών και κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Το συμπέρασμα είναι» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ότι «το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το καταργήσατε με την υπογραφή σας από τον Φεβρουάριο του 2019 και κάνατε ένα σχήμα προστασίας πρώτης κατοικίας, για συγκεκριμένη περίμετρο, μόνο για όσους ήταν "κόκκινοι" μέχρι 31-12-2018 και για συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια [...] Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος» είπε ο υπουργός Οικονομικών «που τον Δεκέμβριο του 2018 κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Αντιπαράθεση και στο Facebook

Αφού αντάλλαξαν πυρά στο Κοινοβούλιο, πρώην και νυν υπουργός Οικονομικών μετέφεραν την κόντρα στο Facebook.

Την άρχη έκανε ο κ. Τσακαλώτος, γράφοντας:

«Ο κ. Σταϊκούρας εκτός από μια ακατανόητη εμπάθεια, παρουσιάζει μία εξαιρετική αδυναμία να απαντάει εντός θέματος και στο να διαβάζει κείμενα. Απάντησα από το βήμα της Βουλής, απάντησα με δελτίο τύπου, απαντάω ξανά σε μια ύστατη προσπάθεια να τον βοηθήσω. Πραγματικά πλέον δεν ξέρω αν δεν καταλαβαίνει το θέμα ή το καταλαβαίνει και επιλέγει να μην απαντήσει. Πάντως θα είχε σίγουρα πρόβλημα στο μάθημα της έκθεσης.

Το θέμα μας είναι αν υπάρχει προστασία κύρια κατοικίας και αν η ΝΔ δεσμεύτηκε να την καταργήσει. Η απάντηση είναι ναι.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας δηλαδή, καταλαβαίνει ότι είναι άλλο οι πλειστηριασμοί γενικά και άλλο η αδιαφορία όταν πρόκειται για πλειστηριασμούς σε πρώτη κατοικία των ευάλωτων ομάδων ή το θεωρεί δυσνόητο επιχείρημα;

Με απλά λόγια για όποιον διαβάζει και παρακολουθεί: Η άρση προστασίας για την κύρια κατοικία και τις ευάλωτες ομάδες έχουν όνομα: «Χρήστος Σταϊκούρας».»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο Τσακαλώτου και έγραψε:

Σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να «δοξαστεί» κρυπτόμενος. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα, το συνηθίζει. Αντί να συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας, στην οποία κατέθεσα στοιχεία, πίνακες και συνοδευτικά έγγραφα, πολλά εκ των οποίων με την υπογραφή του ως Υπουργού Οικονομικών, προτίμησε να αποχωρήσει. Και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μέσω του Facebook.

Ο κ. Τσακαλώτος, από την «κρύπτη» του, με χαρακτήρισε «Υπουργό των πλειστηριασμών».

Λυπάμαι, αλλά δεν τολμώ να του αμφισβητήσω τίτλο που δικαιωματικά τον κατέχει. Και αυτό αφού:

1ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που κατήργησε την προστασία της Α΄ κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019, με τον Νόμο 4346/2015;

2ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που δήλωσε τον Νοέμβριο του 2017 ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»;

3ον. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που επί των ημερών της Υπουργίας του πραγματοποιήθηκαν 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί;

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσακαλώτος, με τα πεπραγμένα του ως Υπουργός, υπήρξε όχι μόνο ο Υπουργός των πλειστηριασμών, αλλά και της άρσης της προστασίας της Α΄ κατοικίας, των φόρων, της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των κατασχέσεων.

Γι’ αυτό, κ. Τσακαλώτο, κρείττον το σιγάν του λαλείν.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Η λίστα με τα οριστικά αποτελέσματα - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι