ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία - Την Τετάρτη 26/08/2020 στην Ολομέλεια

ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Στη Βουλή σήμερα η συμφωνία - Την Τετάρτη 26/08/2020 στην Ολομέλεια

Ελληνοτουρκικά: Η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 ενώ θα ακολουθήσει την διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων.

Την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται η συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συμφωνία με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ωστόσο, αποτελεί διαρκές ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση σε κάθε διεθνή σύμβαση ειδικά όταν το περιεχόμενό της επηρεάζει τις ελληνοτουρικές σχέσεις.

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να λάβει ευρύτερη στήριξη καθώς εκτός από την ΚΟ της ΝΔ, πιθανότατα θα ψηφίσουν υπερ και οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Διαφορετικό περιβάλλον διαμορφώνει η σύμβαση με την Αίγυπτο καθώς φαίνεται να προκαλεί έντονο διχασμό στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές τάσεις για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι των εθνικών ζητημάτων.

Μεταξύ «ναι» και «παρών» βρίσκεται και η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής η οποία θα οξύνει την κριτική της προς την κυβέρνηση καθώς για μια ακόμα φορά απέφυγε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να ζητηθούν και για τα ζητήματα επήρειας των ελληνικών νησιών. Το ΚΚΕ έχει ήδη επισημάνει ότι «Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης». Η Ελληνική Λύση μιλά για προδοτική συμφωνία ενώ για «αυτογκόλ» κάνει λόγο το ΜεΡΑ25.

Την ίδια ώρα πάντως η τουρκική προκλητικότητα παραμένει στο κόκκινο.

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανανέωσε την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού μέχρι τις 27 Αυγούστου – Σε ύψιστη επιφυλακή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκφράζει η Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX, αναφέρουν:

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Διαβάστε αναλυτικά:

Δεν φεύγουν οι Τούρκοι: Νέα NAVTEX για παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr