ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ
(AP Photo/Alex Brandon)

Τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Δήλωσε έτοιμος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση υπό τον όρο η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με ειδική κρυπτογραφημένησυσκευή της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή

Αναμφισβήτητα, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου να τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαιώνει πως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο απασχολούν πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο την έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ακούσει και την πλευρά της Άγκυρας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι δύο ηγέτες διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Αποκαλύψεις από Μπορέλ - Καρενμπάουερ! Δεν κατάλαβαν το ανοιχτό μικρόφωνο