ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις «κατευθύνουν» τη ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις «κατευθύνουν» τη ΝΔ

Αποφασισμένοι να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Συγγρού προκειμένου να συσπειρώσουν το εκλογικό σώμα

Λεπτές ισορροπίες δείχνει πως επιχειρεί να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, αφού από τη μια επιδιώκει να πείσει για την αμέριστη στήριξή της στο προκαθορισμένο έργο της μεταβατικής και από την άλλη, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να διαχωρίσει τη θέση της από πολιτικές συμπεριφορές και αποφάσεις με έντονο… πράσινο χρώμα.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα, δε δίνουν περιθώρια για αυξημένα χαμόγελα, αφού ένα «μη καθαρό» εκλογικό αποτέλεσμα, που θα οδηγήσει, πιθανότατα, εκ νέου σε μια συνεργασία κομμάτων, δεν είναι μέσα στις σκέψεις του Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί τα αρμόδια όργανα του κόμματος, μεταφράζοντας τα διάφορα ευρήματα, να ισχυρίζονται πως «η ΝΔ καθορίζει τις εξελίξεις», γνωρίζουν όμως καλά πως δεν έχουν καταφέρει να μετατρέψουν ακόμη σε ελπίδα τη δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση των πολιτών.

Πολλά μάλιστα είναι ακόμη τα στελέχη του κόμματος, που δε διστάζουν να ομολογήσουν, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους, πως η στήριξη της ΝΔ στη μεταβατική κυβέρνηση και η σύμφωνη γνώμη της για το «αναπόφευκτο», όπως το αποκαλούν, έργο του υπάρχοντος σχήματος, δεν δίνει πόντους στη «γαλάζια» παράταξη, αφού από τη μία βάζει και την ίδια στο κάδρο και από την άλλη δίνει τον απαραίτητο χρόνο στο ΠΑΣΟΚ ώστε να προχωρήσει στις εσωτερικές του διεργασίες αλλά και να βοηθηθεί από τη λήθη των πεπραγμένων του.

Το στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, φιλοδοξεί μέσα στο επόμενο διάστημα , έως την επόμενη –σε εθνικό επίπεδο- εκλογική αναμέτρηση να πείσει για τις ειλικρινείς διαθέσεις της ΝΔ, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από πολιτικές που δε συμμερίζεται, χαράσσοντας «κόκκινες γραμμές» και εμμένοντας στις θέσεις που έχει διατυπώσει σε κρίσιμα για τον τόπο αλλά και για την τσέπη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ζητήματα.

Η ανάγκη αυτή κρίνεται πια ως επιτακτική, αφού τα δημοσκοπικά ευρήματα προδίδουν «όλεθρο» του ΠΑΣΟΚ και σαφή αμφισβήτηση της παραγωγικότητας της μεταβατικής, χωρίς να «χαρίζουν» ωστόσο αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύεται σήμερα στο «Ποντίκι» και η οποία δίνει την είσοδο σε 10 κόμματα στη βουλή με τη ΝΔ να προηγείται, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, συγκεντρώνοντας όμως μόλις 19%, ενώ ακολουθούν: το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 9%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, η ΔΗΣΥ 2%, το Άρμα Πολιτών 2%, όπως και η Χρυσή Αυγή. Με άλλα λόγια, στην κατανομή των εδρών, η ΝΔ δείχνει να εξασφαλίζει 121, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 33, ο ΣΥΡΙΖΑ 32, η ΔΗΜΑΡ 30, ο ΛΑΟΣ 15, οι Οικολόγοι 9, η ΔΗΣΥ το Άρμα Πολιτών και η Χρυσή Αυγή από 8.

Αποχωρήσεις μετά… δηλώσεων

Την αποφασιστικότητά της επέδειξε, για πρώτη φορά με τόσο ηχηρό τρόπο, η Κ.Ο. της ΝΔ, αποχωρώντας από τη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίστηκε μάλιστα τη στάση της, δια του Γιάννη Μιχελάκη, στέλνοντας διπλό μήνυμα, προς τους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ πως μονομερείς επιλογές και αποφάσεις, δεν γίνονται δεκτές αλλά και προς την κοινωνία, πως η ΝΔ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» σε κανέναν.

Ρήξη για τις Επικουρικές

«Στις προτάσεις μας υπάρχει διαφωνία. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου διαφωνεί, δεν θεωρεί τις λύσεις αυτές βιώσιμες και επιμένει στις περικοπές των Επικουρικών Συντάξεων. Επιμένουμε ότι στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλεται η στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων και η μη περαιτέρω περικοπή τους.

Πρέπει να συγκρατηθεί η εσωτερική ζήτηση και να διαφυλαχθεί η Κοινωνική Συνοχή», η ξεκάθαρη αποτύπωση της ρήξης, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για τις Επικουρικές, έτσι όπως την αποτύπωσε ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως η Συγγρού είναι σύμφωνη στην προτεινόμενη ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων, με επί μέρους επιφυλάξεις για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν στο στάδιο της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου.

Κόντρα και για την ανεργία

Τους τόνους ύψωσε όμως η ΝΔ και για το άλμα της ανεργίας, με αφορμή τα δραματικά τελευταία στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν το ποσοστό των καταγεγραμμένων Ελλήνων ανέργων να αγγίζει το 19,2%.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατόρθωσαν να εκτοξεύσουν την ανεργία στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!», σημείωσε ο αρμόδιος τομέας του κόμματος, κάνοντας λόγο για επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης για άμεσα μέτρα πολιτικής που θα ανατρέψουν και θα αναστρέψουν τη σημερινή πορεία.