ΕΘΝΙΚΑ

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου

Το τουρκικό επιτελείο με νέα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου, δεσμεύει περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην αν. Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδο-Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, η άσκηση με πραγματικά πυρά στην Αν. Μεσόγειο θα διεξαχθεί με κανόνες εμπλοκής σε επίπεδο κυβερνήτη. Δηλαδή, ο κυβερνήτης θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση παρενόχλησης, χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει την Άγκυρα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο τη ανακοίνωσης για τη νέα NAVTEX.

Δείτε τη νέα NAVTEX

Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, Χαμί Ακσόι, απέδωσε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες για την ένταση Μεσόγειο σε Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος, ειδικά στο Καστελόριζο».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απείλησαν με το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί και παρέπεμψαν το ζήτημα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Σεπτεμβρίου).

«Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ

Συνεχίζοντας την ακραία ρητορική της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Αγκυρα.

Συγκεριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Αγκυρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Αυτές είναι οι πιθανότητες μετάδοσης μέσα στη σχολική τάξη