ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαίλαπα νέων μέτρων από κυβέρνηση - τρόικα

Λαίλαπα νέων μέτρων από κυβέρνηση - τρόικα

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει ανοίξει ο δρόμος για μία καταρχήν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης

(δηλαδή των τριών αρχηγών που τη στηρίζουν) και της Τρόικας για το νέο Μνημόνιο, το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για να έρθουν στην Ελλάδα τα 130 δισ. ευρώ της διευρυμένης δόσης.

Η αναμενόμενη από ώρα σε ώρα αναγγελία συνάντησης των τριών αρχηγών με τον κ.Παπαδήμο προβλέπεται να έχει μία θετική κατάληξη εκτός δραματικού απροόπτου όπως αναμένεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η κατάληξη αυτή ουσιαστικά θα είναι μία σύγκλιση των τριών πολιτικών αρχηγών στα μέτρα που ζητάει η Τρόικα αλλά όχι και πλήρη αποδοχή τους.

Οι υποχωρήσεις που εμφανίζεται να έχει κάνει η Τρόικα στα πρώτα σκληρά μέτρα που είχαν αναγγελθεί θα παρουσιαστούν από τον κ. Παπαδήμο στους τρεις αρχηγούς από τους οποίους θα ζητήσει την τελική τους συμφωνία στα «διορθωμένα» μέτρα ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της δανειακής δόσης του Μαρτίου.

Η Τρόικα εμφανίζεται να υποχωρεί:

1.Στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού για τους οποίους δεν θα επιμείνει στην κατάργησή τους, αλλά στην αντιμετώπισή τους με διαφορετικά κριτήρια (μείωση ή και ένταξη τους στις ετήσιες απολαβές των εργαζομένων, δηλαδή επιμερισμό τους σε 12μηνη βάση).

2. Συγκράτηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα κι όχι νέα αύξησή του, τουλάχιστον εντός του 2012

3. Αμετακίνητη εμφανίζεται η Τρόικα στη μείωση κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αλλά και τις άλλες προτάσεις της (απολύσεις, άμεση κατάργηση πλεοναζόντων ΔΕΚΟ, άμεση εκποίηση περιουσίας του δημοσίου μέχρι ύψους 15 δισ. ευρώ εντός του 2012).

Όλη την ημέρα χθες και μέχρι αργά τη νύχτα ο κ.Παπαδήμος από την πλευρά του μέσω τρίτων προσώπων – κι όχι σε απευθείας συζητήσεις-διεμήνυσε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι οι τελευταίες υποχωρήσεις της Τρόικας έχουν γίνει, έχουν χαράξει και οι Τροϊκανοί τη δική τους κόκκινη γραμμή κι αν δεν υπάρξει αποδοχή των μέτρων και από τους τρεις όλα τινάζονται στον αέρα και βέβαια η συμφωνία για «κούρεμα» ομολόγων και η Ελλάδα τη Δευτέρα κηρύσσεται ουσιαστικά σε συντεταγμένη πτώχευση εντός του ευρώ από το Eurogroup

Aν δεν υπάρξει κάτι εξαιρετικά δραματικά και ξαφνικό, οι τρεις αρχηγοί εμφανίζονται έτοιμοι να δηλώσουν ναι στις απαιτήσεις της τρόικας με άλλοθι τη σωτηρία της χώρας από την ολική καταστροφή.

Απο δω και πέρα πάντως το πρόβλημα θα έχουν οι βουλευτές των τριών κομμάτων που θα πρέπει να ψηφίσουν στη Βουλή το νέο επαχθές για τον ελληνικό λαό Μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη:

Μείωση μέχρι και 40% μείωση στους μισθούς απαιτεί η τρόικα!